Sök

Aifloo fick in 70 miljoner i kapital – nu sätts bolaget i konkurs

EQT VenturesAiflooAI

Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures. Foto: Jonas de Lange

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Idén om uppkopplade armband kan överleva även om bolaget går under.

Aifloo grundades 2015 med visionen att skapa ett modernt omsorgssystem för äldre med hjälp av artificiell intelligens. Bolaget har byggt ett slags uppkopplat armband. Tanken är att armbandet ska känna av om användaren gör några onaturliga rörelser eller pulsen avviker och kunna larma vårdpersonal eller personliga assistenter.

Bolaget har sedan starten bland annat lockat till sig Länsföräkringar Sak som investerare och EQT Ventures. Med totalt 70 miljoner kronor i kassan sedan starten såg bolaget ut att kunna bli en av Sveriges mest spännande hårdvarustartups.

Nu kan det se ut som att hela bygget har havererat. Förra veckan mottog nämligen Bolagsverket en ansökan om konkurs från Aifloo, som nyligen bytt varumärke till Noomi.

Vad som finns av skulder och tillgångar är i dagsläget oklart men det rör sig inte om några “astronomiska skulder”, menar konkursförvaltaren Mats Emthén.

“Konkursen är, som jag förstått det, ett resultat av ett negativt kassaflöde. De var ute i god tid”, säger han.

Att konkursen är relativt kontrollerad är en bild som även Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures, delar. Den är en följd av att ägarna inte kommit överens om en finansiering i tid, snarare än att man är sent ute med betalningar.

“Det är småpengar det handlar om i skulder, men när bolaget jobbar mot en finansiell lösning måste styrelsen ta sitt ansvar och det har man gjort. Nu jobbar vi frenetiskt för att lösa det här”, säger han till Breakit.

Han säger att flera finansieringsförslag har presenterats det senaste halvåret men att man inte lyckats nå någon enighet än.

“Vi stöttar fullt ut den sittande styrelsen och ledningen och fortsätter göra det. Vi tror på bolaget framgent och är fortfarande villiga att stötta bolaget finansiellt”, säger Hjalmar Winbladh.

Breakit har genom sina källor kunnat ta del av ett mejl från Aifloos styrelseordförande, tillika EQT Ventures investeringsansvarig, Ashley Lundström till aktieägarna där ett finansieringsförslag läggs fram.

Enligt förslaget tänker EQT Ventures upprätta det nya bolaget Noomi tillsammans med de gamla ägarna. Där planerar riskkapitalbolaget att investera ungefär 35 miljoner kronor själva, ge de gamla ägarna förtur på 10 miljoner kronor och släppa in nya privata investerare för ytterligare 5 miljoner kronor.

Totalt rör det sig alltså om en finansieringsrunda på 50 miljoner kronor. Enligt brevet skulle hela bolaget, innan investerat kapital vara värt 60 miljoner kronor. EQT Ventures kommunikationspartner Lucy Wimmers hävdar att den slutgiltiga värderingen inte landar på 60 miljoner, men vill inte ge någon information den blev högre eller lägre.

Med största sannolikhet har värderingen ändå tagit ett långt steg ned från de 300 miljoner kronor, efter investerat kapital, som Aifloo värderades till senast EQT Ventures investerade.

Sent onsdag eftermiddag kommer sedan ett besked som indikerar att bolaget kan vara nära en räddning.

“Bolaget har tagit fram ett förslag som alla större aktieägare samt majoriteten av grundarna verkar backa”, säger Hjalmar Winbladh på EQT Ventures.

Alla signaturer verkar dock inte ha satts än.

Läs mer