Blev rika på rabatthets – nu satsar Let’s deal-grundarna på hållbara lakan

e-handel Hållbarhet handel
Blev rika på rabatthets – nu satsar Let’s deal-grundarna på hållbara lakan

Johanna Lindberg och Alexander Hars tillsammans med sonen Filip. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Alexander Hars och Lars Karlsson lanserar nytt företag med gamla kollegor.

Finns det någon bransch som är sömnigare än sängkläder? Det är något som alla behöver men få orkar bry sig speciellt mycket om.

Det har inte hindrat två av Göteborgs superentreprenörer att ge sig i kast med den gammeldagsa branschen.

Under fredagen lanseras bolaget Alva. Till skillnad från de flesta andra textilföretag satsar bolaget på att ha stenkoll på alla leverantörsled och se till så att hela processen är ekologiskt och socialt hållbar.

Medgrundaren Alexander Hars säger att bomullsproduktionen i världen står för endast 2,5 procent av världens odlingsbara yta men 16 procent av alla bekämpningsmedel. Förutom att jordbruket i sig är ohållbart berättar han även att bönderna i princip kan bli livegna om skörden slår fel ett år på grund av hur systemet är uppbyggt med patenterade grödor och lånefinansiering av utsäde. Där vill Alva sticka ut från mängden.

“Vi har varit nere och hälsat på familjerna som producerar bomullen och försökt förstå alla leden i den här branschen. Nu vet jag exakt vilka bomullsfält lakanen jag har hemma kommer ifrån”, säger Alexander hars.

Med sig i satsningen har han sin mångåriga parhäst Lars Karlsson som är medgrundare i nya företaget.

Duon har tidigare startat två framgångsrika bolag tillsammans: Först datoråterställningsverktyget System OK och sedan rabattsajten Let’s deal – som numera ägs av Schibsted. Med sig på Alva har de en handfull tidigare Let’s deal-anställda och Alexander Hars sambo Johanna Lindberg.

Hur kom ni på att ni skulle satsa på hållbarhet?

“Det är flera faktorer. Dels har jag blivit lite äldre och fått barn så man börjar tänka lite mer på vad man lämnar efter sig. Dels har min sambo alltid frågat om jag inte ska göra något med mina pengar som faktiskt gör världen bättre. Med Lets deal var det på sin höjd att man gjorde folk lite snyggare med olika skönhetsdeals”, säger Alexander Hars.

Med Alva räknar dock inte grundarna med någon ny exit i stil med sina tidigare bolag.

“Här vill vi bygga något långsiktigt och finansiera det själva. Det får ta lite extra tid. Det här tänker jag kan vara något som jag lämnar över till mina barn när den tid kommer”, säger han.

Du har en familjedynasti inom lakan på gång alltså?

“Ja, det kanske är det vi ska göra. Eller i alla fall något som håller längre. Vi har inga problem med att växa långsamt så länge det görs på rätt sätt”, säger Alexander Hars.

Samtidigt som bolaget lanseras ska han dessutom skola in sin son Filip på förskolan.

Hur funkar det att vara pappaprenör?

“Det är ett pusslande såklart men det är det nog oavsett så länge man har små barn. Med de förra bolagen kunde man jobba hela tiden. Nu är det lite mer balans och det är väl egentligen bra. Dessutom upplever vi sängklädesbranschen som ganska långsamt. Det är inte samma hets som med Let’s deal då det fanns 20 dealsajter samtidigt”, säger Alexander Hars.

Läs fler artiklar
LÄS MER