Wish-utmanaren Vova skyltar med gratis frakt i hela världen

Postnord Wish e-handel
Wish-utmanaren Vova skyltar med gratis frakt i hela världen

Tobias Blixt

Reporter

Kinesiska uppstickaren hävdar att man inte tar ut några extra avgifter.

Wish slog ned som en bomb i shopping-Sverige tillsammans med konkurrerande plattformar som Fyndiq och Ali express. När trycket var som störst kom det mellan 120.000 och 150.000 paket varje dag till Arlanda.

Sedan dess har Postnord infört en hanteringsavgift på 75 kronor och i fallet med Wish har de lyckats få till ett avtal som gör att sajten sköter inbetalningen av moms till Postnord – och därmed behövs inte någon avgift.

Nu rapporterar Ehandel.se att en utmanare till Wish har dykt upp på e-handelsscenen. Uppstickaren Vova.com är en kinesisk marknadsplats med fokus på låga priser, gratis frakt och en sajt översatt till svenska. Men en skillnad är att Vova inte har något avtal med Postnord och i ett uttalande till Ehandel.se är det ovanligt att några extra avgifter plockas ut.

“Det kommer inte att vara några fler avgifter när du väl har lagt din order. I vissa fall kan det förekomma VAT eller andra skatter eller tullavgifter som tas ut av ankomstlandet. Detta är hur som helst dock, enligt vår erfarenhet, en mycket ovanlig situation”, skriver företaget till Ehandel.se.

Postnord skriver till Ehandel.se att de inte har någon statistik över vilken marknadsplats som försändelserna kommer ifrån. Det gör det svårt att veta hur många paket som skickas från Vova.com, som enligt ett pressmeddelande lanserades under 2018.

Däremot tas avgiften och moms ut på alla försändelser som kommer till Sverige från länder utanför EU enligt Postnord.

Läs fler artiklar
LÄS MER