Sök

Mathias Hermanson byggde nya MTG – nu ska han ta självkörande bilar till börsen

VeoneerSjälvkörande bilar

Mathias Hermansson, finanschef på Veoneer, med sin gnuggis på armen. Foto: Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Han rattar Autolivs avknoppning inför sommarens börsnotering.

Mathias Hermansson sätter sig ned och tar av sig kavajen. Den senaste timmen har han grillats av analytiker och aktieägare på Veoneers investerardag.

Han kavlar upp ärmarna på skjortan och blottar en tatuering med sitt nya företags logga på armen.

Du går verkligen all-in med det här?

“Riktigt så hard core är jag inte. Det är en sån där tillfällig tatuering”, säger han, och skrattar.

Det var i januari i år som Mathias Hermansson antog rollen som finanschef på det nygamla bolaget. Veoneer är en avknoppning från bilsäkerhetsjätten Autoliv och sysslar med självkörande bilar och smarta säkerhetssystem. Även om han inte bokstavligen fick blöda för bolaget när han gjorde tatueringen står han inför en rejäl pers. Inom en månad kommer bolaget börsnoteras parallellt i New York och Stockholm.

För Mathias Hermansson är det inte direkt hemmaplan att jobba med framtidens fordon. Innan han tog jobbet spenderade han 17 år på den Kinnevik-ägda mediekoncernen MTG.

“Det var en fantastiskt spännande miljö, så det var helt omöjligt att lämna”, säger han när Breakit pratar med honom efter framträdandet på Veoneers investerardag i Näringslivets hus.

Han började på MTG som ledarskapstrainee 1999. Tre dagar in fick han själv bli finanschef för TV1000 och Viasat, innan han ett år senare fick ta över tidningen Metro i Nordamerika.

“Det var ett extremt tempo och vi startade och stängde bolag till höger och vänster. Man blev inkastad i massa nya grejer hela tiden. Kulturen då var att man tar folk med bra inställning och kastar in dem i projekt som kanske egentligen är lite för stora för dem”, säger han.

2006 fick han ta över som finanschef för hela koncernen. De senaste åren har han bland annat spelat en tongivande roll i MTG:s omläggning från traditionella tv-kanaler och tidningar till omfattande investeringar i spel och e-sport. Själv beskriver han det dock som att han var “en av jättemånga” involverade i den nya strategin.

“Vi såg tidigt att yngre män slutade titta på tv och tv-tittandet generellt i Sverige låg långt fram i utvecklingen. Då började vi ifrågasätta strategin med att göra mer tv på tillväxtmarknader och istället titta på var alla de här människorna tar vägen”, säger Mathias Hermansson.

Svaret: E-sport och spel. 2015 köpte MTG först världens största e-sportliga ESL och kort därefter den svenska dataspelfestivalen Dreamhack. Året efter lämnade Mathias Hermansson bolaget, då som ansvarig för investeringslådan MTGX och sedan dess har förvärvsvågen fortsatt på mediekoncernen.

Egentligen var han inte så sugen på att gå tillbaka till att styra börsbolag efter avhoppet, berättar han. Men när Veoneers vd Jan Carlson sålde in den nya satsningen kunde han inte motstå uppdraget.

“Det jag har drivit och brunnit för inom Kinnevik har varit att bygga saker och flytta världen framåt. Här blev det så uppenbart att det är på riktigt. Medieindustrin i all ära men det här räddar faktiskt liv”, säger han.

Övergången från tv och e-sport medförde samtidigt något av en kulturkrock för Mathias Hermansson – bland annat för att ledtiderna från sälj till intäkter är betydligt längre. Det kan ibland ta så mycket som sju år från att ett säljavtal är påskrivet tills Veoneer har skickat sista fakturan.

“I mediebranschen fattas alla beslut mycket snabbare också. Jag har fått lära mig att sakta ned lite grann här”, säger han, och fortsätter:

“Sedan är det en helt annan typ av människor. I mediebranschen står folk och sjunger och dansar. Här är det verkligen tvärtom. Det är extremt kompetenta människor som knappt gör något väsen av sig alls.”

Med sina nya kollegor har han fått en krigskassa på dryga 8 miljarder kronor. Pengarna ska ta Veoneer till lönsamhet 2020 och redan nu finns ordrar för nästan 100 miljarder kronor bokade. Ändå är det inte självklart att det blir en succénotering för bolaget – eller ens vad som kan anses som en succé. Eftersom det är en ren avknoppning blir det helt enkelt så att ägandet i Veoneer speglar Autolivs ägarkrets perfekt när börsklockan klämtar.

Om någon kommer att sälja sina Veoneer-aktier och vilket pris man kan förvänta sig är fortfarande oklart.

“Det är egentligen ingen som vet vad värdet kommer vara. Men det som är riktigt spännande är att bolaget är färdigkapitaliserat (bolaget behöver inte mer pengar än man fått med sig från Autoliv reds. anm.). Jag har aldrig någonsin sett att någon stoppat in så mycket pengar i en avknoppning. Inte i USA i alla fall”, säger Mathias Hermansson.

Vad blir den största utmaningen med börsnoteringen?

”Den största utmaning i samband med noteringen har varit att fortsätta göra bra affärer när vi samtidigt är mitt i en dubbel noteringsprocess på både NYSE (New York-börsen reds. anm.) och Nasdaq Stockholm, men som vi har visat på kapitalmarknadsdagen så har vi lyckats väl med att fortsätta ta viktiga ordrar under våren.”

2 juli ringer börsklockan för Veoneer i Stockholm och New York.

Transparens: Mathias Hermansson äger en mindre aktiepost i Breakit.

Läs mer