Omsättningen rusar för p-appen Natural Cycles – "Väldigt nöjd"

Natural Cycles
Omsättningen rusar för p-appen Natural Cycles – "Väldigt nöjd"

Elina Berglund och Raoul Scherwitzl.

Towe Boström

Reporter

Natural Cycles ökar omsättningen men sista raden är signalröd.
”Jag är väldigt nöjd med utvecklingen", säger medgrundaren Raoul Scherwitzl.

Natural Cycles har skapat en app som hjälper kvinnor att utnyttja de säkra perioderna i menstruationscykeln för att undvika graviditet.

Det hajpade bolaget har varit på mångas läppar under den senaste tiden. Strålkastarljuset är dock inte helt oväntat med tanke på att appen plockade in en kvarts miljard kronor i slutet av förra året. 

Samtidigt har paret bakom Natural Cycles, Elina Berglund och Raoul Scherwitzl, fått navigera genom en kritikstorm under den gångna våren. Bakgrunden är att bolaget anmälts till Läkemedelsverket efter en mängd rapporter om kvinnor som blivit oönskad gravida, en utredning som fortfarande pågår. 

Nu har Breakit lagt vantarna på den färska årsredovisningen från Natural Cycles svenska bolag.

Av siffrorna framgår det att bolaget vuxit rejält sedan föregående år. Enligt bolagets medgrundare Elina Berglund Scherwitzl omsatte bolaget 18 miljoner kronor 2016. För 2017 landade omsättningen på 41,8 miljoner kronor – alltså mer än dubbelt så mycket.

Då rör det sig dessutom bara om omsättningen i det svenska aktiebolaget. Delar av Natural cycles omsättning redovisas hos moderbolaget i Schweiz, så i själva verket det kan i själva verket vara ännu högre.

Allt är dock inte frid och fröjd. Förlusten under 2017 uppgår till 60 miljoner kronor, jämfört med 3,5 miljoner kronor som redovisades för 2016.

Medgrundaren Raoul Scherwitzl avböjer alla frågor om den svenska årsredovisningen och hänvisar till det schweiziska bolagets rapport för en heltäckande bild. En rapport han inte vill dela med sig av eftersom man "inte delar finansiella siffror externt".

”Jag är väldigt nöjd med utvecklingen", kommenterar Raoul Scherwitzl.  

Trots att p-appen lägger locket på finns det en del godbitar från bokslutet att sätta tänderna i.

I förvaltningsberättelsen skriver bolaget att den kraftigt ökade omsättningen framförallt beror på en kraftig expansion i Sverige och Storbritannien. Förlusterna i sin tur tillskrivs ökade utvecklings- och marknadsföringskostnader.

Antalet anställda i det svenska bolaget ökade från 14 till 28 förra året. På Linkedin har 74 personer uppgett att de jobbar på Natural cycles.

Elina Berglund talade nyligen ut om den senaste tidens turbulens. 

"Fokusera på passionen och inte allt runt omkring", sa hon då. 

Läs fler artiklar
LÄS MER