Appen som ska ersätta p-piller fick precis in en kvarts miljard

Natural Cycles
Appen som ska ersätta p-piller fick precis in en kvarts miljard

Erik Wisterberg

Reporter

Miljonregn över den svenska snabbväxaren Natural Cycles.

Natural Cycles har på kort tid seglat upp som en av Sveriges mest omtalade startups. Appen är ett alternativ till traditionella preventivmedel, och drivs av det äkta makarna Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl.

I maj stod Elina Berglund Scherwitzl på Breakits och Carnegie private bankings event och berättade om att bolaget planerade att ta in en större summa pengar, för att finansiera en rejäl inbrytning på den amerikanska marknaden.

Nu händer det. Bolaget får in hela 250 miljoner kronor i färskt riskkapital, rapporterar Techcrunch

"Det känns fantastiskt och med de här pengarna kommer vi kunna ta Natural Cycles till nästa nivå" säger Elina Berglund Scherwitzl till Breakit. 

EQT Ventures är huvudinvesterare. Även tidigare investerare som Sunstone, E-ventures och Bonnier är med i nyemissionen. 

"Vi vill etablera oss på flera nya marknader och jobbar på att få en certifiering även i USA", säger Elina Berglund Scherwitzl.

I dagsläget har appen över en halv miljon användare världen över. Natural Cycles framryckning har dock inte varit spikrak.

Det största bakslaget kom i slutet av 2015 när även Läkemedelsverket förbjöd Natural Cycles från att marknadsföra sig som preventivmedel.

Bolaget fick då kalla sig för en fertilitetsapp, som alltså istället för att skydda från graviditet visar när möjligheten att bli gravid är som störst.

Men tidigare i år kom genombrottet, och företaget kan nu kalla sig för en preventivmedelsapp.

"Sedan vi fick certifieringen i Europa har vi växt väldigt snabbt och snart har vi 600.000 användare. 75 procent av dem använder det som preventivmedel och resten använder det för att försöka bli gravida", säger Elina Berglund Scherwitzl.

Läs fler artiklar
LÄS MER