Ava utmanar Natural Cycles – tog precis in en kvarts miljard

Natural Cycles Ava Preventivmedel
Ava utmanar Natural Cycles – tog precis in en kvarts miljard

Foto: Istockphotos/Ava

Towe Boström

Reporter

Fertilitets-armbandet Ava plockar in 260 miljoner kronor – och tar upp kampen med Natural Cycles.

Vi rapporterar flitigt om p-appen Natural Cycles – men det finns såklart fler aktörer som vill sätta tänderna i den lukrativa fertilitetsbranschen.

En av dem är den schweiziska konkurrenten Ava som precis plockat in 30 miljoner dollar, runt 260 miljoner kronor.

Det rapporterar Techcrunch som uppger att rundan utgörs av okända tidigare ägare samt nya investerare som riskkapitalbolaget Btov och SVC.

Det här är ungefär samma summa, en kvarts miljard kronor, som Natural Cycles plockade in i höstas. Båda bolagen är dessutom grundade i Schweiz – men fungerar på olika sätt. 

Medan Natural Cycles mäter din temperatur genom en termometer använder Ava ett armband för att mäta fysiska aspekter när du sover. Genom uppgifter som hudtemperatur, puls, hjärtslag och rörelser kan Avas app presentera översikt över din hälsa och fertilitet.

Lea von Bidder är grundare av Ava.

”Allting vi gör är AI. Det är en finare term för stora dataanalyser och det är precis vad vi gör. Vi mäter och förstår din kropp och det enda sättet vi kan göra det är genom AI”, säger Lea von Bidder.

En stor del av pengarna kommer att gå till kliniska tester men även investeringar för att följa de komplicerade lagarna som är kopplade till den medicinska sektorn.

Avas starkaste målgrupp utgörs av kvinnor som försökt att bli gravida utan att lyckas. Nu pågår kliniska tester för att appen ska kunna användas att kvinnor som inte vill bli gravida. 

”Den övergripande visionen för appen är att den ska bli en följeslagare för alla kvinnor i olika livsstadier, även dem som vill förhindra graviditeter”, säger Lea von Bidder.

Fertilitets-armbandet riktar även en känga och antyder att konkurrenterna inte är lika effektiva.

”Det finns inget behov av att mäta din temperatur eller kissa på en sticka. Ha på dig Ava när du sover och synka när du vaknar”, skriver bolaget på sin hemsida.

Läs fler artiklar
LÄS MER