Ahums psykologer flyttar in i skärmen – tar upp kampen med Kry

Ahums psykologer flyttar in i skärmen – tar upp kampen med Kry

Johan Thuresson och Fredrik Sandin.

Towe Boström

Reporter

"Det digitala mötet passar speciellt bra inom psykologi", säger medgrundaren Fredrik Sandin.


Fredrik Sandin har arbetat som psykolog i tio år och konstaterade tidigt att människor är osäkra på vilken typ av hjälp de behöver.

Han bestämde sig därför för att skapa ett formulär på sin mottagningssida där klienterna fick svara på frågor för att få rätt psykologhjälp.

”Det är en djungel med alla metoder som finns och gemene man är inte bekant med termerna. Vi såg att det här halverade antalet dropouts”, berättar Fredrik Sandin.   

Han insåg att modellen skulle fungera på fler mottagningar och det här blev upptakten till den digitala tjänsten Ahum, som han grundade tillsammans med Johan Thuresson under 2016.

Genom Ahums plattform beskriver patienterna sina problem och matchas sedan mot registrerade psykologiprofiler inom relevanta behandlingsområden.

Bolaget har tagit in runt 10 miljoner kronor i två kapitalrundor. Den största investeraren utgörs av Schibsted följt av Almi Invest och en rad ängelinvesterare. Arthur Engel, Martin Bunge-Meyer och Peter Settman återfinns bland investerarna.

Ahum har hittills fokuserat på fysiska mottagningar i storstäderna – men lanserar nu en videolösning så att du kan träffa en psykolog online.

"Med vår videotjänst kommer vi att helt eliminera dessa geografiska skillnader och se till att alla som behöver kan få rätt vård", säger Fredrik Sandin.

Han berättar att Ahum planerat tjänsten en längre tid men först velat bygga upp verksamheten kring det fysiska mötet. Affärsmodellen går ut på att Ahum tar en transaktionsavgift per genomförd bokning.   

I dagsläget erbjuder ett 40-tal psykologer videomöten via deras plattform och målet är att det ska växa till 2000 inom några år. Samtliga aktörer tillhör den privata sektorn.

Det finns dock fler konkurrenter på banan. Comptencer är en plattform som förmedlar psykologitjänster och nätläkaren Kry lanserade nyligen sin satsning på psykologer.

Ahum räds dock inte konkurrensen från Kry, som fokuserar på KBT-behandling – och riktar en kaxig känga till nätläkaren. 

”Vi ser att vi på många sätt håller en högre kvalitet än Kry gör. När Kry jobbar för volym jobbar vi för kvalitet, när de jobbar med en enda metod jobbar vi för att patienten ska ska få rätt hjälp”, hävdar Fredrik Sandin.

Men hur väl fungerar det egentligen att hantera svåra samtal och problem över nätet?

”Det är klart att det fysiska mötet är svårt att ersätta till hundra procent. Samtidigt passar det digitala mötet speciellt bra inom psykologi då det inte handlar om att ta blodprov eller titta i halsen”, säger Fredrik Sandin.

Det brutna räkenskapsåret som avslutades i augusti förra året visar att Ahum omsatte 1,4 miljoner kronor med en förlust på närmare 1,8 miljoner kronor.

Det kommande bokslutet kommer att presentera ett rejält uppsving.  

"Vi har haft en tillväxt på över 10 procent varje månad och omsätter en halv till en miljon i månaden", säger Fredrik Sandin.

Målet är fortsatt tillväxt och Ahum planerar att genomföra ytterligare en kapitalrunda under hösten.

”Tanken är att vi ska gasa på, titta på andra marknader och göra en större satsning till hösten. Vi ser stor potential med psykoterapi i andra länder”, säger Fredrik Sandin.

Läs fler artiklar
LÄS MER