Sök

Spiltan är redo att sälja i spelsuccén Paradox

Spiltan (Investment AB Spiltan)Paradox Interactive

Per H Börjesson, vd för Spiltan. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Per H Börjessons investmentbolag Spiltan äger Paradox-aktier för miljardbelopp, nu öppnar han för att sälja av superinvesteringen.

Spiltan har de senaste åren varit ett av Sveriges absolut mest framgångsrika investmentbolag – av en stor anledning. Redan 2010 investerade bolaget i spelutvecklaren Paradox interactive och sex år senare gick bolaget till börsen. Sedan noteringen för två år sedan har kursen ökat med över 500 procent.

Investmentbolaget har hållit sina aktier i ett fast grepp och Idag står spelbolaget, som ligger bakom succéer som Cities Skylines och Stellaris, för hela 80 procent av värdet i Spiltan. Det är en skevhet i portföljen som egentligen strider mot alla riskprinciper inom finans.

I en intervju med sajten Veckans affärer öppnar nu sparprofilen tillika Spiltans vd Per H Börjesson för att börja sälja av innehavet i Paradox.

”Vi tror fortfarande på bolaget och är en långsiktig ägare. Men det är klart att vi kan sälja delar av innehavet. Det är naturligt. Vi har anställt nya investment managers och gör nya affärer, och då kommer väl andelen Paradox att minska. Det är det som är planen”, säger Per H Börjesson till tidningen, och fortsätter:

”Det vanligaste misstaget är att man säljer bra bolag för tidigt. Det har vi gjort ett antal gånger, men inte med Paradox.”

Redan vid Paradox notering sålde Spiltan en liten del av sitt innehav. Då kallade Per H Börjesson, som av vissa kallats för “Sveriges Warren Buffet”,  försäljningen för Spiltans sämsta affär på hela året.

Läs mer