Per H Börjesson säljer Spiltans Paradox-aktier mot sin vilja

Paradox InteractiveSpiltan

Per H Börjesson, vd investmentbolaget Spiltan.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Per H Börjesson, vd på investmentbolaget Spiltan, vill egentligen inte sälja några aktier alls i börsnoteringen.

Vi har vid flera tillfällen rapporterat om att Paradox står inför en börsnotering, nu senast när aktier för 25 miljoner bjöds ut genom Pepins plattform för gräsrotsfinansiering.

Investmentbolaget Spiltan är näst största ägare i Paradox med strax över 36 procent av aktierna. I samband med noteringen säljer investmentbolaget 6 procentenheter men Per H Börjesson, vd på Spiltan, verkar inte nöjd med det beslutet.

“Under åren har vi lärt oss att ett av de största misstagen man kan göra som investerare är att sälja av bra bolag för tidigt. (...) Spiltan kommer bara att sälja en mindre del av sitt innehav i samband med noteringen men det kan bli vår sämsta affär under 2016”, skriver han i Spiltans senaste årsredovisning.

Spiltan har investerat ungefär 20 miljoner kronor i Paradox och kommer redan med den nuvarande försäljningsplanen att få tillbaka minst tio gånger pengarna. Trots den extrema avkastningen menar Per H Börjesson att det kan vara ett felsteg att sälja bolaget.

“Det som är viktigt att titta på är alternativen. Om man kan hitta ett annat bolag som växer med 20-30 procent per år”, säger han till Breakit.

Han säger samtidigt att han har förståelse för att hans egna aktieägare vill att innehavet i Paradox minskar. Bolaget utgör 70 procent av Spiltans totala portfölj.

“Den vanligaste frågan jag får är hur vi kan ha 70 procent av vårt substansvärde i ett innehav. Vi sålde 13 procent av vårt innehav i bolaget redan för två år sedan. Det har visat sig vara en dålig affär eftersom bolaget fortsatte att växa men då behövde vi likviditeten och dra ned på exponeringen”, säger Per H Börjesson och fortsätter:

“Å andra sidan blev inte familjen Persson Sveriges rikaste av att sprida riskerna. De satsade allt på H&M och det betalade sig. Det är två sidor av det här”, säger han.

Spiltan är även storägare i crowdfundingplattformen Pepins, som Paradox använder för att erbjuda aktier till privatpersoner.

Läs mer