Spotify-konkurrenten Tidal anklagas för fiffel – tillsätter utredning

Tidal Streaming
Spotify-konkurrenten Tidal anklagas för fiffel – tillsätter utredning

Foto: Chris Pizzello/Invision/AP/Andrew Harnik/TT.

Towe Boström

Reporter

Streamingtjänsten fortsätter neka till att ha boostat lyssnarsiffror – och utreder samtidigt om det skett ett dataintrång.

Spotify-konkurrenten Tidal har anklagats för att gynna sin delägare Kanye West samt Beyoncé – som är gift med rapparen och Tidal-ägaren Jay-Z.

Bakgrunden är att norska Dagens Naeringsliv uppger att musiktjänsten boostat siffrorna genom att lägga till lyssningar på kundernas konton.

Dagens Naeringsliv har varit i kontakt med flera Tidal-användare efter att tidningen fått fram siffror som visat att personerna ska ha lyssnat extremt mycket på artisterna. 

Tidal har fortsatt att slå ifrån sig anklagelserna och nekar till att lyssnarsiffrorna skulle vara boostade samtidigt som artister bojkottat plattformen. 

Tidigare i veckan polisanmälde norska Tono, som representerar kreatörer, Tidal, enligt Billboard. 

Samtidigt tillsätter nu Tidal en utredning för att undersöka ett potentiellt dataintrång, skriver Music Business Worldwide.

Tidals vd Richard Sanders upprepar att man nekar till alla anklagelser från den norska tidningen.

”Även om vi i regel inte kommenterar historier som vi menar är falska, så känner vi att det är viktigt att säkerställa att våra artister, anställda och prenumeranter vet att vi inte tar lätt på säkerheten och vår dataintegritet, och att vi inte backar från våra åtaganden”, skriver Richard Sanders i ett utlåtande.

Richard Sanders säger att Tidal genast vidtog åtgärder när man fick hör om ett potentiellt dataintrång samt att ett företag inom cybersäkerhet undersöker vad som kan ha hänt.

Vd:n säger att han ser fram emot att dela resultatet av rapporten med Tidals artister, anställda och partners.

Läs fler artiklar
LÄS MER