Nu bojkottar artisterna Tidal: "Jag hoppas att företaget dör"

TidalStreaming

Beyoncé och Kanye West står i mitten av kontroversen kring Tidal. Foto: AP.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Flera norska artister drar sig ur Tidal efter uppgifter om manipulerade lyssnarsiffror

Det rapporterar norska E24 med hänvisning till tidningen Dagens Naeringsliv.

Dagens Naeringsliv rapporterade i onsdags – med en universitetsrapport som grund – att lyssnarsiffrorna för Beyoncé och Kanye West har manipulerats, i syfte att öka lyssnarintäkterna. Detta uppges ha skett på bekostnad av mindre artister.

"Det som hänt är helt oacceptabelt. Här pratar vi om ekonomisk brottslighet. Artister som kan ha varit en del av detta bör vara slut som artister. Jag hoppas att företaget dör", säger Geir Jenssen, som är mest känd under artistnamnet Biosphere.

Andra norska artister såsom Ola Fløttum har valt att lämna musikstreamingtjänsten. Även det norska skivbolaget Lawo Classics meddelar att de drar sig ur Tidal.

Tidal ställer sig nekande till uppgifterna i Dagens Naeringsliv, som bygger på en rapport från det norska universitet NTNU som gjorts på uppdrag av tidningen. Sedan februari har Tidal kommunicerat utåt genom två amerikanska advokater. Advokaterna bedömer i ett uttalande att rapporten bygger på galna förutsättningar, vilket därmed leder till felaktiga slutsatser.

Läs mer