Batterifabriken Northvolt får in 100 miljoner – japaner investerar

Northvolt
Batterifabriken Northvolt får in 100 miljoner – japaner investerar

Peter Carlsson på Northvolt. Foto: Ann Jonasson.

Jonas de Lange

Reporter

Japanska Seci har officiellt gått in med kapital i Northvolt.

Northvolt är den svenska storsatsningen som vill bygga en batterifabrik i Skellefteå för 40 miljarder kronor.

För ett par veckor sedan gick startskottet för byggandet av bolagets testanläggning i Västerås. Då presenterade man även två nya partners i form av det kanadensiska gruvbolaget Nemaska och japanska Seci, som utvecklar mjukvara för att testa batterier på ett effektivt sätt.

Nu visar dokument som Breakit har tagit del av att Seci inte bara blir en underlevernatör till Northvolt utan även delägare. Det japanska bolaget har skjutit till drygt 100 miljoner kronor i kapital till den svenska storsatsningen.

Northvolt har sedan tidigare lockat till sig investerare som vindkraftbolaget Vesta, Volkswagen-ägda Scania och ABB. De tre investerarna presenterades redan i höstas men det är först de senaste veckorna som investeringarna formellt genomförts.

På tisdagen annonserades även att den japanska storkoncernen Marubeni tecknat en avsiktsförklaring med Northvolt om att leverera utrustning till den stora fabriken i Skellefteå.

“De är en aktör som potentiellt kan hjälpa oss med att underlätta exporten till oss från andra leverantörer i Japan”, skriver Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt i ett sms till Breakit.

Läs fler artiklar
LÄS MER