Sök

Nu börjar Northvolts bygge i Västerås: “Vi är redo för nästa steg”

Northvolt

Peter Carlsson, grundare av Northvolt. Foto: Press samt Jonas Ekströmer/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Startskottet går för mastodontbygget.

Batterifabriken Northvolt är en av Sveriges största industrisatsningar någonsin. Den färdiga fabriken i Skellefteå väntas kosta hisnande 40 miljarder kronor och vara en av Europas största tillverkare av battericeller.

Innan den stora fabriken kan byggas ska bolaget resa en stor testanläggning i Sveriges energihuvudstad Västerås.

Entreprenören bakom projektet är Peter Carlsson, som tidigare varit Elon Musks högra hand på Tesla och ansvarig för elbilraketens produktionslina.

Nu öppnar bolaget för första gången upp sina 19.000 kvadratmeter utanför Västerås för pressen.

“Northvolt går nu in i nästa fas, från planering till en fysisk fas. Med ett antal nyckelpartner och kunder med oss och med stora framgångar inom celler, produkt och processutveckling är vi redo för nästa steg”, säger Peter Carlsson, i ett pressmeddelande.

“Det är inte en slump att den här markbrytande investeringen sker i Sverige. Vi har utmärkta förhållanden för att bygga morgondagens batterifabriker. Vi har potential för mineralutvinning, grön el och kompetensen inom automation och energi för att få det att hända”, säger Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, som är med när Northvolt sätter spaden i jorden.

Det nya bygget väntas sysselsätta ungefär 400 personer i Västerås och kostnaden för testlabbet beräknas till ungefär 1 miljard kronor. En finansiering som nu är säkrad.

“Vi håller den plan vi har stakat ut och överträffade målet om ungefär 100 miljoner euro i finansiering för den här första fasen”, säger Peter Carlsson till tidningen VLT.

Till tidningen berättar Peter Carlsson även att bolaget redan mot slutet av 2018 kommer dra igång finansieringen av det första blocket av fyra till fabriken i Skellefteå. De fyra olika blocken väntas kosta ungefär 1 miljard euro per enhet och producera 8 GWh med batterier per år.

VLT: Kommer ni greja det här med finansieringen?

Peter Carlsson: "Klart vi gör!"

På fredagen kan Breakit avslöja att Northvolts värdering nu uppgår till hela 5,7 miljarder kronor, men det en asterisk.

Läs mer