Josephine Forssjö: "Man ska alltid säga upp sig om man inte är i sitt esse"

Techledaren svararHow to ledarskap

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Att återanpassa sig till svenska arbetskoder efter många år utomlands kan vara trixigt.
Så gjorde Josephine Forssjö, innehållschef på Acast, för att hitta hem.

Poddplattformen Acast förstärkte nyligen sitt lag med Josephine Forssjö, som blir ny innehållschef. Hon har bland annat varit med och drivit techstartupen Flyby, som såldes till Apple 2016.

I höstas tog Acast in 154 miljoner kronor i kapital och grundarna meddelade kort därefter att de siktar mot börsen. Här berättar Josephine Forssjö hur det var att flytta hem till Sverige efter 13 år utomlands och de dubbla känslorna när Apple köpte Flyby.

1. Vad var den avgörande faktorn som fick dig att ta jobb på Acast?  
“Så många anledningar, men först och främst för att jag verkligen älskar podcasts. När jag tar på mig mina hörlurar kan jag välja exakt hur jag ska förhöja mina vardag. Det är ren magi att få jobba med plattformen som får ut storytelling globalt, och ser till att podcastare har en chans att leva på sitt skapande. Utöver den grundpremissen, så är det människorna som gör Acast. Första gången jag gick in på kontoret slogs jag av hur glada alla var. Stämningen var otrolig, en sådan uppstår bara om man älskar sitt jobb".

2. Vad är det sämsta rådet du har fått i ditt yrkesliv? Varför var det inget bra råd?
“'Man säger inte upp sig under en finanskris’. Man ska alltid säga upp sig om man inte känner att man är i sitt esse trots att man jobbar hårt. Riskfyllt? Ja. Men lös det!”

3. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din karriär? Hur mådde du då?
“Det var tufft att fatta beslutet att lämna USA. Efter 13 år utomlands var det utmanande att återanpassa sig till svenska arbetskoder och stil, som exempelvis 'jante'. Innan hade man blivit drillad att framhäva sina bedrifter och sticka ut. Det var en mycket större omställning än vad jag var beredd på, men nu har jag hittat hem, både privat och arbetsmässigt”.

4. Vilka situationer - kan vara både i jobbet och privat – gör dig mest stressad? 
“Jag är ganska lugn och har inte ett speciellt stort kontrollbehov, vilket annars kan vara en orsak till stress. Men som många andra kan jag tendera att säga ja till för mycket för att jag vill hjälpa andra i mitt team. Jag sitter och jobbar med detaljer och genomförande – jag brinner ju! Men plötsligt försvinner tiden som krävs för att man ska kläcka de stora idéerna. I de situationerna är jag inte så bra som jag kan och bör vara, vilket är stressande. Då är det viktigt att sätta sig avskilt och analogt, med papper och penna". 

5. Vad köper du för den första miljonen du kan plocka ut från ditt bolag?
“Jag bjuder min kille Linus på en resa till Maldiverna. Han får beställa vad han vill, trots att jag hört att en enda snickers ur minibaren kostar 20 dollar. Kanske bjuder jag med mina föräldrar för de förtjänar ett rejält tack. Resten - om det blir något kvar beroende på snickers-mängden - investerar jag självfallet som en duktig och ekonomisk person hos banken”.

6. Hur viktigt är work-life balance för dig?
“I vissa perioder har jag jobbat extremt många timmar av dygnet, och snittade tre timmars sömn per natt, lite som en investment banker i London, minus ersättningen. Sedan jag kom hem till Sverige har en av de stora fördelarna varit att det finns en genuin respekt för allas privatliv efter ett visst klockslag. Men är man en passionerad person tar man med sig jobbet hem ändå. Tankarna snurrar alltid. Därför är det otroligt viktigt för mig att jag älskar det jag gör”.

7. Vad är ditt bästa tips för att lägga grunden till en sund företagskultur?
“Att sätta upp gemensamma mål och en vision som berör alla på en individuell nivå. Sedan är tydlighet, snällhet och respekt viktigt, att man gör det kul att jobba. Det gäller också att anställa människor som verkligen vill vara på plats, och trivs i sin roll”.

8. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?
“Vi grillar hamburgare på vår otroliga terrass på Kungsgatan och kör ett musikquiz. Alla avdelningar är med och Hatem vinner men Johanna tror att det är hon som vunnit. Mona sjunger Carola, Gabriella skrattar åt mina skämt och Flame försöker dansa som Backpack kid”.

9. Vad oroar du dig mest för i jobbet?
"Ett konkret orosmoment för mig handlar om sådant jag inte riktigt kan styra över, som tid. Det kan till exempel vara möten som tar över hela ens dag och leder till en full mejlkorg. Jag oroar mig också för hur folk runt omkring mig mår. Jag vill så gärna sprida bra energi och hjälpa andra att må bättre, så skulle jag säga någonting som landar fel kan jag inte sova. Det är en bra grej men man blir också lite ängslig ibland".

10. Nämn ett tillfälle då det varit tungt i yrkeslivet. Hur gjorde du för att ta dig ur den situationen?
Under min tid på Flyby jobbade jag otroligt hårt med att hitta rätt användningsområde för vår datavisionsdrivna trafik. Vi byggde en app, Shimmer, som i korthet gick ut på att hjälpa fysiska flaggskeppsbutiker att konkurrera mot e-handeln. När Apple erbjöd sig att köpa oss var det tekniken de ville åt, inte appen vi var sekunder ifrån att lansera, så Shimmer fick aldrig se ljuset. Trots att försäljningen självfallet var otroligt goda nyheter, var det jobbigt att skapa någonting så snyggt och visionsdrivet för att det bara skulle gå i graven. Då var det ganska omvälvande att bara gå vidare. Jag behövde en stund att landa efter det”.

11. Vem skulle du vilja se i en sån här intervju och varför?
“Siduri Poli, tech- och social entreprenör och grundare av Changers Hub”.

Josephine Forssjö

Ålder: 33.
Uppvuxen: Hong Kong och Stockholm.
Bor: Östermalm.
Gör: Innehållschef på Acast
Familj: Bor med min pojkvän Linus.
Karriär i korthet: Studerade strategisk kommunikation i Paris och började som copy-assistent på reklambyrån Tbwa, flyttade till New York med Absolut Vodka/ Pernod Ricard och gick över till Milk Studios där jag var kreativ produktionschef och partnerskapsansvarig. Var med från start av techbolaget Flyby som såldes till Apple 2016. Patriksson Communication efter hemflytt till Stockholm och nu Acast.
Medievanor: Instagram – Jag raderar appen en gång i veckan, och laddar ner den lika många gånger. Jag finner det otroligt provocerande med allt skryt, tills jag vill skryta om något själv. Quora – jag kan gå ner i ett Q-hål där jag lär mig allt om saker jag inte visste att jag ville veta mer om. Acast - Jag lyssnar på otroligt många poddar, senast "Sandra" av Gimlet Media, med Kirsten Wiig i "huvudröst-rollen".
Den perfekta helgen: Det är att få vara på landet i Mölle, Skåne. Vi grillar hela familjen och jag somnar till en podd, alldeles saltig från havet och varm av solen på klipporna. 

5 SNABBA

Bok eller podd
Morgon eller kväll
Ringa eller sms:a
Fast lön eller provision eller passion
Tåg eller bil 

Läs mer