Sök

Vill du skjuta upp en egen satellit? Det kan bli möjligt med ny rymdstrategi

Rymden

Helene Hellmark Knutsson och en satellituppskjutning från SpaceX.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Regeringen vill göra det lättare att få in privat kapital i den svenska rymdverksamheten.

Under onsdagen presenterade regeringen sin nya rymdstrategi. Den föreslår bland annat att den statliga rymdbasen Esrange utanför Kiruna ska byggas ut så att mindre satelliter kan skjutas upp i omloppsbana runt jorden. Ett arbete som delvis redan påbörjats.

“Svensk rymdverksamhet har en styrkeposition i världen, med högkvalitativ forskning och framgångsrik industri. Det ska vi fortsätta med. En satsning på rymden är ytterst en satsning på jorden”, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

För att öka svensk närvaro i rymden kommer regeringen bland annat att se över rymdlagen, så att det också blir möjligt att göra privata investeringar i rymdverksamhet. Bland annat vill man göra det möjligt för privata aktörer att beställa satellituppskjutningar från Esrange, skriver TT.

I strategin skriver regeringen att “rymdlagen bör göra det möjligt för industrin att i större utsträckning och i snabbare takt attrahera privat kapital till svensk rymdverksamhet”.

 

Läs mer