Dags för uppskjutningar av satelliter – från Kiruna

Esrange
Dags för uppskjutningar av satelliter – från Kiruna

Foto: Esrange

Finwire / Breakit

Men renbäringen kan drabbas av planerna.

Den statliga rymdbasen Esrange i Kiruna har redan börjat projektera för en utbyggnad och uppgradering rörande möjligheten att kunna skjuta upp små satelliter i omloppsbana runt jorden. Det rapporterar Sveriges Radio.

Regeringens utredare föreslog 2016 att en halv miljard kronor borde räcka för att ge Esrange rätt möjligheter och i september avsattes fyra miljoner kronor till Rymdstyrelsen och Rymdbolagets för beredning. Ett beslut kommer i början av 2018.

"För att egentligen försöka vinna lite tid om det här nu blir ett positivt beslut så att vi är på banan när marknaden också förväntar sig att vi ska kunna leverera den här förmågan", säger Esrange platschef Lennart Poromaa.

Intresset för små satelliter har ökat starkt de senaste åren och den mindre och billigare tekniken skapar effektiv kommunikation med tillämpningsområden som övervakning och forskning.

"Det man vill ha är framförallt bildinformation i realtid och så vill man ha det för kommunikation som man ser att vi människor behöver", säger Esrange platschef Lennart Poromaa.

Men alla är inte positiva till utbyggnad av rymdbasen. Rennäringen kan komma att drabbas negativt av en expansion.

"Det tar ju renbetesmarker. Det blir ju nästan så att man skär av hela norra delen av samebyn", säger Talma samebys ordförande Aslak Allas till Sveriges Radio.

"Ska de göra någonting så kan de ju kanske bygga den inne i nuvarande basområde", säger Aslak Allas.

Läs fler artiklar
LÄS MER