Sök

Fingerprint långt under förväntningarna: "Är utmanande"

Fingerprint

Fingerprints vd Christian Fredrikson. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Dyster läsning i Fingerprints färska kvartalsrapport.

Sensorbolaget Fingerprint Cards redovisar en försäljning som var betydligt lägre än väntat under första kvartalet. Omsättningen uppgick till 289,7 miljoner kronor, att jämföra med Factsets analytikerkonsensus som låg på 435.

Bolaget rapporterar även en förlust mot föregående periods vinst – och siffran var klart sämre än väntat.

Resultatet efter skatt landade på -148,2 miljoner kronor. Analytikerkonsensus låg på -52.

Enligt bolagets vd Christian Fredrikson finns det flera orsaker till de svaga siffrorna. I rapporten beskriver han att produktionsvolymerna av smartphones för den kinesiska marknaden har sjunkit under första kvartalet, både sekventiellt och i förhållande till samma period föregående år.

Samtidigt har skiftet mot mindre och billigare fingeravtryckssensorer fortsatt under kvartalet, vilket har haft en negativ inverkan på det genomsnittliga försäljningspriset för Fingerprints produkter.

"Denna produktmixtrend är den enskilt viktigaste faktorn bakom omsättningsminskningen och den försvagade bruttomarginalen. Sammantaget gör detta att vi, som tidigare kommunicerat, förväntar oss att värdet på marknaden för kapacitiva fingeravtryckssensorer för smartphones kommer att fortsätta minska under 2018", skriver Christian Fredrikson.

Christan Fredrikson pekar samtidigt på att bolaget flyttat tyngdpunkten i investeringarna mot nya framväxande marknader. Han beskriver att bolaget är på väg att nå målet att nya områden, utanför kapacitiva sensorer till smartphones, ska stå för cirka 10 procent av omsättningen 2018.

"Marknadsförutsättningarna är utmanande men vi förväntar oss att läget stabiliserar sig något med sekventiell tillväxt i det andra kvartalet, som historiskt sett varit säsongsmässigt starkare än det första. Vi förväntar oss också att kassaflödet från den löpande verksamheten sekventiellt förbättras under det andra kvartalet och vara positivt, på grund av en skatteåterbäring och bättre rörelseresultat", konstaterar Christian Fredrikson i sitt vd-ord.

När börsen öppnade rasade Fingerprints aktiekurs med 13 procent.

Nyligen stod det klart att storägaren Johan Carlström ser ut att ta över ordförandeklubban i Fingerprint.

Läs mer