Ska det här hjälpa Sverige att få ännu fler superentreprenörer?

starta eget
Ska det här hjälpa Sverige att få ännu fler superentreprenörer?

Isabella Löwengrip, Sebastian Siemiatkowski, Stina Ehrensvärd och Daniel Ek är alla kända entreprenörsförebilder. Foto: TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Regeringen vill ha fler som Daniel Ek – satsar pengar på unga entreprenörer.

Sverige har ett rykte som en enhörningsfabrik, alltså en nation som – trots sin ringa folkmängd – har fött ett stort antal bolag med en värdering på över 1 miljard dollar.

Enligt Atomico har Europa 41 sådana företag, varav sex är från Sverige.

Nu ser regeringen dock mörka moln torna upp sig på entreprenörshimmelen.

”Just nu ser vi att nyföretagandet minskar, mycket tack vare den goda arbetsmarknaden som gör att färre känner sig tvingade att starta eget. Vi vill bryta den trenden”, säger näringsminister Mikael Damberg till Dagens Nyheter.

Tidningen rapporterar att regeringen skjuter till 20 nya miljoner i budgeten som ska gå till att stimulera entreprenörsskap bland studerande. 

En undersökning från Tillväxtverket visar nämligen att många unga kan tänka sig att bli egenföretagare, men att de inte riktigt vet hur de ska gå tillväga.

 ”Därför vill vi stimulera fler unga människor att ta egna initiativ, använda sin kreativitet, förverkliga idéer och arbeta i grupp. Det är färdigheter som är viktiga inte bara om man startar egna företag utan i livet generellt”, säger Mikael Damberg till Dagens Nyheter.

Nu får vi se hur långt 20 miljoner kronor, räcker.

Pengarna ska bland annat gå till att låta elever i årskurs 8 och 9 få prova på företagande för en dag, insatser i gymnasieskolan samt vid högskolor och universitet.

Läs fler artiklar
LÄS MER