Sök

Europa har nu 41 unicorns – så många är från lilla Sverige

Atomicoriskkapital

Enhörningar är sällsynta. Men nu finns 41 i europa. Foto: Istock.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Riskkapitalbolaget Atomicos rapport avslöjar investeringsrekord, könsobalans och sju nya "unicorns".
Här är det viktigaste ur den matiga tech-rapporten.

Lika säkert som att julmusiken börjar pumpas i radio kommer riskkapitalbolaget Atomicos stora rapport i slutet av november varje år.

Den släpps i samband med den finska techfestivalen Slush, och är i år en diger lunta på över 140 sidor kunskap av varierande kvalitet.

Du som vill kan läsa hela rapporten här. Orkar du inte det så har jag gjort det åt dig. Här är några av de viktigaste punkterna ur Atomicos ”The state of european tech” 2017.

Techsektorn fortsatt glödhet...

Även om året inte är slut konstaterar Atomico att summan som totalt investeras i europeiska techbolag under 2017 kommer att slå 2016 års rekordnivå. Totalt beräknas motsvarande 159 miljarder kronor att ha investerats när året är slut, vilket kan jämföras med 120 miljarder kronor i fjol.

Störst andel av pengarna går till investeringar i Storbritannien, följt av Tyskland och Frankrike. Sverige kommer på en fjärde plats, vilket sett till landets storlek är imponerande.

… och fintech dominerar stort

Runt om i Europa väntar fintechbolagen på att PSD2 ska öppna upp nya möjligheter för dem. Atomicos data visar att fintech, precis som tidigare år, dominerar när det kommer till att lägga beslag på investerarnas pengar.

Branschen har ett stort problem

Att den svenska techbranschen är ojämställd vet vi. Atomico har i sin rapport tittat på könsfördelningen på en rad ledarpositioner på de europeiska techbolagen. Så här ser det ut baserat på de över 500 bolag som har tagit in en något större finansieringsrunda, en A-runda, under 2016 och 2017.

Samma problematik finns även på investerarsidan

"Denna enorma underrepresentation är också närvarande i den europeiska riskkapitalbranschen, där blott 13 procent av beslutsfattarna är kvinnor", skriver Atomico i rapporten.

Utvecklarnas drömläge – Berlin betalar bäst...

En sak är tydlig i Atomicos rapport. Techbolagen, både globala techjättar och lokala spelare, skriker efter utvecklare. Konkurrensen om talangen driver upp lönerna. Enligt Atomicos rapport har lönerallyt gått längst i Berlin.

… men London lockar flest

Dessa 20 städer har flest professionella utvecklare, enligt Atomico som baserar slutsatsen på data från Stack Overflow.

Sju nya unicorns!  

The Hut Group, Trivago, Purplebricks, Talend, Outfit7, Improbable och Rovio. Dessa sju bolag är de senaste europeiska techbolagen som uppnått en värdering på minst en miljard dollar, och således kan kallas för unicorns.

Totalt listar Atomico 41 europeiska techbolag som lyckats med den bedriften. Av dessa är sex (Spotify, Skype, King, Evolution Gaming, Mojang och Klarna) svenskgrundade bolag. Två till, Hello Fresh och Avito, har svenska kopplingar i form av dess grundare.

Som jämförelse kommer 13 unicorns inom tech från Storbritannien.

                    

Hela listan – Europas 41 unicorn-bolag inom tech

Europas enhörningar, alltså bolag med en värdering på minst en miljard dollar, enligt Atomico. Senaste värdering, i miljarder dollar, inom parentes. Listan gäller bolag grundade efter 2003.

Spotify (13)

Zalando (11.7)

Supercell (10.2)

Skype (8.5)

DeliveryHero (7.6)

King (5.9)

Markit Group (5.5)

Rocket Internet (3.9)

Zendesk (3.5)

The Hut Group (3.3)

Boohoo.com (3)

Trivago (2.6)

Unity (2.6)

Evolution Gaming (2.6)

Auto1 Group (2.5)

Mojang (2.5)

Klarna (2.5)

Vkontakte (2.5)

Avito (2.4)

Criteo (2.4)

Fleetmatics (2.4)

Adyen (2.3)

Deliveroo (2)

Farfetch (2)

ZPG (2)

HelloFresh (1.9)

Mimecast (1.8)

XING (1.7)

TransferWise (1.6)

BlaBlaCar (1.6)

Blippar  (1.5)

FanDuel  (1.5)

Purplebricks  (1.4)

Talend (1.3)

Outfit7 (1.1)

Global Fashion Group (1.1)

Improbable (1)

Rovio (1)

MindMaze (1)

Funding Circle (1)

Qiwi (1)

Läs mer