Äntligen! Nu kan du tanka ned alla dina gamla Instagram-bilder

Facebook Instagram Sociala medier
Äntligen! Nu kan du tanka ned alla dina gamla Instagram-bilder

Bildmontage. Foto: Istockphoto samt press.

Jonas de Lange

Reporter

Nya funktionen ska göra det lättare att lämna fotoappen.

Den största klyschan om Instagram är att det bara är bilder på mat och solnedgångar med sepiafilter. Trots det har Instagram blivit omåttligt populärt i Sverige. Enligt den senaste upplagan av undersökningen Svenskarna och internet använder över hälften av befolkningen bildappen.

Nu har Facebook – som äger Instagram – tagit fram en ny funktion till appen. Den gör att användarna kan ladda ned alla sina gamla bilder och videoklipp från sin egen profil. Det rapporterar sajten Techcrunch.

Det är en såklart en riktigt smidig tjänst för den som i ett svep vill kunna spara sina instagram-bilder till något roligt collage eller en fotobok, men egentligen handlar det om något helt annat.

Enligt det nya persondatadirektivet i EU har varje användare nämligen rätt att begära ut all information ett bolag har om det och få det skickat till sig. När man begär ut alla bilder och videoklipp från instagram får man därför även med sina gamla Stories, alla kommentarer, profilinformation och alla meddelanden man skickat.

Den nya funktionen är kanske ett särskilt positivt steg från tjänsten för de användare som hakat på #deletefacebook. Hashtaggen fick stor spridning i kölvattnet av Cambrigde analytica-skandalen där det visade sig att bolaget med samma namn utnyttjat data från miljontals Facebook-användare för att manipulera väljare i amerikanska valet.

Läs fler artiklar
LÄS MER