Slår tillbaka mot Fingerprint: De var tydliga – vi låg för högt

Fingerprint Cards Fingerprint Fingersensorer
Slår tillbaka mot Fingerprint: De var tydliga – vi låg för högt

Foto Erik Simander/TT kod.

Direkt / Breakit

Fingerprint handelsstoppades i veckan.

Pareto står fast vid sin version om att Fingerprint Cards tidigare i veckan ringde runt för att kommentera estimat, i kontrast till vad biometribolaget själva hävdar i ett pressmeddelande publicerat under handelsstoppet i tisdags.

Det uppger Paretos chefsjurist Ole Wetlesen Borge i ett mail till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen, tre dagar efter att analyshuset publicerade en analys där det uppgavs att Fingerprint hade ringt runt för att uttrycka att konsensusförväntningarna på det första kvartalet låg för högt.

"Bolaget ringde vår analytiker Espen Klette på mobil", skriver Ole Wetlesen Borge, och uppger att den norske Paretoanställde talade med både finanschefen Hassan Tabrizi och ir-chefen Stefan Pettersson.

"Enligt Klette upplyste bolaget om att de hade en rundringning med analytikerna. Klette var enligt bolaget den andra analytikern de hade ringt efter UBS", skriver chefsjuristen, och nämner även att Fingerprint i ett samtal dagen efter det första "upplyste att de bara hade hunnit ringa två analytiker".

Fingerprint skriver i sitt pressmeddelande att de "inte kommenterat analytikers estimat": gjorde de det? Eller sa de "konsensus är för högt", och du förstod att du eftersom du ligger högst därmed har för höga estimat?

"Enligt Klette ville de diskutera våra förutsättningar för det första kvartalet 2018, och de var specifika med att Pareto Securities låg för högt. Ordalydelsen var sådan att analytikern upplevde det som att också konsensus låg för högt", skriver Ole Wetlesen Borge (som alltså besvarar de frågor som Nyhetsbyrån Direkt ursprungligen tillställt Paretos analytiker med "du").

Pareto reviderade i tisdagens analys, rubricerad "Resultat i fritt fall - ned till Sälj", ned sitt estimat för rörelseresultatet för kvartalet från en vinst på 13 miljoner kronor till en förlust på 61 miljoner kronor. Riktkursen sänktes från 12 till 7 kronor.

UBS, som enligt Pareto alltså också blev uppringda, sänkte sina vinstestimat och drog ned riktkursen från 11 till 10 kronor (men höjde rekommendationen för det på aktiemarknaden allt mindre värda bolaget från neutral till sälj).

Har du någon inspelning man kan få ta del av?

"De ringde till Espen Klette på hans mobiltelefon, som inte spelas in", skriver Ole Wetlesen Borge.

Nyhetsbyrån Direkt har utan framgång sökt Fingerprint Cards för kommentarer. UBS Fingerprint-analytiker uppger att han på grund av bankens policy inte får tala med media.

Efter handelsstoppet under tisdagen fortsatte Fingerprint att falla under onsdagsmorgonen.

Läs fler artiklar
LÄS MER