Klarna omsatte 4,5 miljarder kronor förra året – vinsten rusar

Breakit - Klarna omsatte 4,5 miljarder kronor förra året – vinsten rusar

Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare av Klarna. Foto: Ann Jonasson.

Jonas de Lange

Reporter

Starka siffror från den digitala banken.

Klarna levererade förra året en vinst på 346 miljoner kronor. Det är tre gånger mer än föregående år.

Omsättningen för 2017 landade tillslut på hela 4,5 miljarder kronor, visar bolagets senaste halvårsrapport. Det är en ökning med 1 miljard kronor, jämfört med förra året.

1,5 miljard av bolagets intäkter kan hänvisas direkt till räntor från bolagets delbetalningslösningar. Samtidigt ökade bolagets utlåning till allmänheten dramatiskt förra året – från 8,5 miljarder kronor till 13,9 miljarder kronor.

En av de viktigaste händelserna för bolaget förra året var att man – efter en två år lång granskning – fick banktillstånd i Sverige.

"Att få banktillståndet var en milstolpe och ett naturligt nästa steg för bolaget. Jag är stolt över att säga att Klarna redan har spelat en roll i att omkullkasta betaltjänster. Nu har vi ännu större möjligheter att driva förändring genom att bredda våra erbjudanden och gå djupare i värdekedjan", skriver Sebastian Siemiatkowski i rapporten.

I rapporten framhåller han också att förvärvet av tyska Billpay stärkte bolagets position på de tysktalande marknaderna väsentligt förra året.

Klarnas transaktionsvolym – alltså hur mycket pengar som konsumenterna handlar för genom tjänsten – ökade med 42 procent förra året.

Texten uppdateras.

Läs fler artiklar
LÄS MER