Sök

Klarna köper upp tyska Billpay – här är prislappen i storaffären

KlarnaBillpay

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Betaljätten Klarna köper upp "Tysklands Paypal".

Det har cirkulerat uppgifter kring Billpay-förvärvet i flera månader. 

“Klarna vill verkligen äga den europeiska marknaden och tar man över Billpay så stärks deras position ytterligare”, sade en av Breakits källor nyligen

Nu står det klart att storaffären är i hamn.

I ett pressmeddelande under måndagsmorgonen skriver Klarna att Billpay köps upp. Detta för att accelerera Klarnas tillväxt och för att stärka bolagets position som en av de ledande betalbolagen i europa. 

”Genom att kombinera våra färdigheter och expertis, och utnyttja Billpays djupa kunskap om marknaden, är vi säkra på att vi kan erbjuda ännu fler innovativa betallösningar till våra kunder", säger Sebastian Siemiatkowski i ett pressmeddelande. 

Hur mycket Klarna betalar för Billpay framgår inte. Enligt Financial Times värderas Billpay dock till 60 miljoner pund, motsvarande 658 miljoner kronor, i affären. 

Breakit kunde nyligen berätta att Klarna ryktas planera en större kapitalanskaffning för att finansiera köpet av BIllpay.

Nytt kapital behöver dock inte nödvändigtvis komma i form av en nyemission. Klarna har tidigare tagit ett obligationslån på 300 miljoner kronor och bolaget skulle kunna få in ytterligare finansiering via obligationsmarknaden.

Breakit har sökt Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski. I en intervju med Financial Times säger han att Billpay passar bättre inom Klarna än hos snabblånebolaget Wonga. 

"Frågan är varför de (Wonga) köpte bolaget till att börja med. Billpay är mer likt Klarnas tjänster, de har produkter som kompletterar våra, och tillsammans kommer vi att ha 27 miljoner kunder i ett land som har 80 miljoner invånare".  

Billpay, som har beskrivits som "Tysklands Paypal", såldes 2013 till brittiska Wonga. Säljare då var bland andra Rocket internet.

För förlusttyngda Wonga var uppköpet den gången ett sätt att röra sig mot e-handel och betalningar, snarare än snabblån. 

Billpay erbjuder idag tre huvudprodukter till e-handlare:

1. Faktura, ”Billpay” invoice, där bolaget ser till att e-handlare kan låta kunderna handla och betala senare. Likt Klarna tar Billpay risken, och lovar att handlaren får 100 procent betalt även om kunden inte betalar för sin vara. 

2. Delbetalning, ”PayLater”. Kunderna kan dela upp sin betalning utan att behöva lämna e-handlarens sajt. 

3. Direktbetalning, ”Direct Debit”, från kundens internetbank. 

I dagsläget har Billpay verksamhet i Tyskland, Österrike, Schweiz och Nederländerna, där även Klarnas tyska del Sofort finns.

Sofort, Klarnas tyska dotterbolag, är helt inriktat på direktbetalningar. Klarna har sedan starten haft en egen fakturatjänst, som är i det närmaste identisk med Billpays, och möjligheten att delbetala. 

LÄS ÄVEN: Vad är Billpay och vad ska Klarna ha ytterligare ett tyskt bolag till?

Läs mer