Nu ska Apple sätta sprätt på 1.300 miljarder kronor

Apple iPhone
Nu ska Apple sätta sprätt på 1.300 miljarder kronor

Apples vd Tim Cook. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Techgiganten vill minska sin enorma kassa.

Enorma vinster har byggts upp i Apple under de senaste åren och kassan hos techjätten har växt till en enorm storlek. I slutet av december låg den på 163 miljarder dollar – eller 1.300 miljarder svenska kronor. 

Men efter att den amerikanske presidenten Donald Trump tillsammans med kongressen genomfört en stor skattereform under hösten kommer nu Apple att börja sätta sprätt på pengarna.

"Vårt mål är att ta summan 163 miljarder dollar till omkring noll," säger Apples finanschef Luca Maestri till Financial Times.

Exakt på vad Apple tänker lägga pengarna ska bolaget berätta mer om i vår säger Maestri, men det troliga är att kassan kommer spenderas på utdelning till aktieägarna, återköp av aktier och företagsköp.

Vid en telefonkonferans i samband med kvartalsrapporten sa finanschefen Maestri att de alltid tittar på bolag som går att köpa upp.

"Vår tankeprocess handlar alltid om att köpa saker som låter oss höja utvecklingstakten av våra produkter, fylla hål i vår produktportfolk eller som ger en ny upplevelese för våra kunder"

Förra året köpte Apple enligt Marketwatch 19 bolag men de ska alla ha varit mindre, en strategi som Apple har använt sig av fram tills nu.  Apple har också tidigare sagt att de kommer satsa över 80 miljarder kronor på datacenter.

I kvartalsrapporten som presenterades sent på torsdagskvällen kom in bättre än väntat. Den totala försäljningen av Apples Iphone blev något lägre än väntat men bakom siffrorna döljer sig en god försäljning av nya Iphone X.

Läs fler artiklar
LÄS MER