Bättre än väntat från Apple – men jätten säljer färre billiga lurar

Apple

Tim Cook. Foto: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Apple-chefen Tim Cook levererar en spretig rapport.

Apples rapport fick en blandad reaktion då investerare vägde ett starkt resultat mot lägre iPhone-försäljning än väntat. Rapporten visar att iPhone-försäljningen var lägre till följd av en minskad efterfrågan samtidigt som intäkterna överträffade förväntningarna för det första kvartalet.

Initialt sjönk aktien i efterhandeln men handlades vid klockan 23 kring oförändrade nivåer.

Apples resultat per aktie uppgick till 3:89, att jämföras med väntade 3:83 dollar. Intäkterna blev 88,3 miljarder dollar, mot väntade 87,3 miljarder dollar.

Apple spår att intäkterna för räkenskapsårets andra kvartal blir i intervallet 60-62 miljarder dollar. Här var 65,9 miljarder väntat. Vidare spås en bruttomarginal i spannet 38-38,5 procent, mot väntat 39 procent.

Försäljningen av iPhone var 77,3 miljoner, väntat här var 80,2 miljoner.

Medelvärdet för försäljningspriset låg på 796 dollar, vilket var högre än förväntat och leder till slutsatser att iPhone X sålde relativt bra, medan de billigare versionerna inte var lika populära.

"iPhone X var den mest populära telefonen och sedan vi släppte den sent i november, har den efter varje vecka varit den telefon som sålt bäst", sade Apples vd Tim Cook i en intervju.

Läs mer