Amazon och Buffett skakar om hälsosektorn - bildar gemensamt bolag

Amazon och Buffett skakar om hälsosektorn - bildar gemensamt bolag

Amazons Jeff Bezos. Foto: Istockphotos/AP Photo/J. Scott Applewhite.

Towe Boström

Reporter

De amerikanska jättarna teamar upp för att förändra sjukvården.

Sjukvårdskostnaderna i USA är höga och frågan står högt på den politiska agendan. I dag får runt 150 miljoner amerikaner sin hälsoförsäkring via sin arbetsgivare.

Men ska du verkligen låta externa aktörer hantera dina anställdas sjukvård när du själv kan bygga ett hälsobolag?

Det är en fråga som Amazon, JPMorgan och Berkshire Hathaway verkar ha ställt sig.

Under tisdagen släppte de bomben som skakade om hälsosektorn. Jättarna bygger ett gemensamt oberoende hälsobolag, skriver The New York Times.

Tanken är att satsningen ska sänka de ekonomiska kostnaderna och erbjuda sjukvård till bolagens anställda och familjer.       

Beskedet chockade börsen och fick försäkrings- och hälsobolag att rasa under tisdagen. Inte helt oväntat – det är trots allt e-handelsjätten Amazon, miljardären Warren Buffetts investmentbolag och en av USA:s största banker vi pratar om här.

Warren Buffett, som står bakom Berkshire Hathaway, skräder inte precis orden när han pratar om hur den amerikanska sjukvården sköts.

"De stigande sjukvårdskostnaderna agerar som en hungrig binnikemask i den amerikanska ekonomin. Vi har inte alla svaren på frågorna, men vi accepterar heller inte situationen som den är nu", säger Warren Buffett.

Målet är att skapa ett bolag som är fritt från vinstdrivande krafter som med hjälp av olika tech-satsningar ska  sänka kostnaderna och höja kvaliteten på sjukvården.

I ett mejl till de anställda med rubriken "Fellow Amazonians" skriver Amazons Beth Galetti:

"Vi ska jobba tillsammans för att förbättra sjukvården för alla våra ansällda i USA och minska konstnaderna. Initiativet kommer att ta en betydande tid och inget har förändrats i vår nuvarande sjukvårdsplan. Vi kommer att låta er veta i förväg inför eventuella förändringar". 

Under förra veckan frågade vi oss om Amazon är på väg in i vårdsektorn, efter att bolaget rekryterat en välkänd amerikansk läkare till en hemlig satsning. 

Amazons grundare Jeff Bezos verkar ödmjuk inför utmaningen. Han konstaterar att sjukvårdssystemet är komplext och att deltagarna går in i denna utmaning med öppna ögon beträffande hur svår uppgiften är.

Det är ännu oklart exakt hur satsningen, som ännu är i sin linda, kommer att se ut. Bolagen jobbar på att ta fram ett team och planerar inom kort att sätta upp ett huvudkontor.  

JP Morgans ordförande och vd Jamie Dimon säger att folk vill ha transparens, kunskap och kontroll när det gäller hanteringen av sina sjukvårdskostnader.

"Våra tre företag har extraordinära resurser och målet är att skapa lösningar som gynnar våra amerikanska anställda, deras familjer och potentiellt alla amerikaner", säger han.

Det är ett uttalande som kan tolkas som att giganterna filar på en lösning som kan komma att sträcka sig långt bortom de egna anställda.

Beskedet har fått spekulationerna att gå vilda om vad som kan komma att hända. Amazon är redan i dag en stor del av många amerikaners liv i allt från e-handel till TV.

I somras köpte Amazon livsmedelskedjan Whole Foods och det har tidigare spekulerats i om det är ett drag mot hälsoområdet. Butikerna skulle exempelvis kunna användas för att sälja läkemedel eller sätta upp kliniker.  

Reuters konstaterar att dagen som fruktats av aktörer inom den amerikanska hälsosektorn nu är här.

"Alla är fortfarande livrädda för Amazon", säger investeraren Jess Jonas från Gabelli Funds.

Läs fler artiklar
LÄS MER