Amazons oväntade drag – köper 450 ekologiska matbutiker

Breakit - Amazons oväntade drag – köper 450 ekologiska matbutiker

Finwire / Breakit

Nätjätten slukar Whole Foods för 120 miljarder kronor.

Amazon och Whole Foods har idag ingått ett förvärvsavtal i vilken Amazon förvärvar Whole Foods för 42 dollar per aktie kontant, enligt ett pressmeddelande. Det innebär en premie med 27 procent jämfört med gårdagens stängningskurs.

Affären värderas till totalt 13,7 miljarder dollar, motsvarande 120 miljarder kronor.

"Miljoner människor älskar hela Whole Foods Market eftersom de erbjuder de bästa naturliga och ekologiska livsmedel, och de gör det kul att äta hälsosamt", säger Amazons vd Jeff Bezos och fortsätter:

"Whole Foods Market har tillfredsställt och närt kunder i nästan fyra decennier - de gör ett fantastiskt jobb och vi vill att det ska fortsätta."

Whole Foods kommer fortsätta driva sin verksamhet under Whole Foods Markets-varumärket. Matkedjan, som har en ekologisk profil, har drygt 450 butiker runt om i USA. John Mackey kommer stanna kvar som vd för bolaget och bolagets huvudkvarter kommer ligga i Texas-staden Austin även framgent.

Transaktionen förutsätter att Whole Foods aktieägare liksom regulatoriska myndigheter godkänner affären. Parterna väntas att fullborda förvärvet under det kommande halvåret.

I april uppgav källor till Bloomberg News att Amazon redan förra hösten övervägde att lägga bud på Whole Foods, men det mynnade då aldrig ut i en affär.

Läs fler artiklar
LÄS MER