Volvo sätter omsättningsrekord – resultatet marginellt under förväntningarna

Volvo sätter omsättningsrekord – resultatet marginellt under förväntningarna

Martin Lundstedt, vd på AB Volvo, och en av bolagets elbussar. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Volvo omsatte 91,7 miljarder kronor under kvartalet. Lastbilsordrarna bättre än väntat.

På onsdagmorgonen släppte AB Volvo sin rapport för det fjärde kvartalet 2017. Det börsnoterade bolaget tillverkar flera olika sorters transportmaskiner och fordon, från lastbilar till grävskopor och båtmotorer. Bolaget har även inlett satsningar på självkörande lastbilar. Den första bilen har i över ett år testats djupt nere i en gruva.

Under det senaste kvartalet omsatte bolaget 91,7 miljarder kronor. Det är en ökning med 11 procent från samma period föregående år.

Rörelseresultatet landade på 7,3 miljarder kronor och rörelsemarginalen – det vill säga omsättningen delat med rörelseresultatet – på 8,0 procent.Samma period förra året hamnade rörelseresultatet på 5,7 miljarder kronor med en rörelsemarginal på 6,9 procent.

"Den förbättrade lönsamheten är resultatet av hårt arbete i samtliga delar av koncernen och i hela värdekedjan. Jag skulle vilja uttrycka min tacksamhet till samtliga kolleger och affärspartners för deras ansträngningar", skriver koncernchefen Martin Lundstedt, i rapporten.

Inför rapporten hade SME Direkts analytikerkonsensus räknat med ett rörelseresultat på 7,4 miljarder kronor och en rörelsemarginal på 8,3 procent. Analytikerna som nyhetsbyrån pratat med förväntade sig också en höjning av utdelningen till 4,06 kronor per aktie, upp från 3,25 kronor per aktie.

Styrelsens faktiska förslag blev en utdelning på 4,25 kronor per aktie.

Samtidigt som rörelseresultatet blev marginellt sämre än analytikerna väntade var orderingången på lastbilar en bra bit över. Den landade på 69,6 miljarder kronor, jämfört med analytikernas estimat på 61,8 miljarder kronor.

Under helåret 2017 omsatte Volvo 334,7 miljarder kronor och gjorde en rörelsevinst på 29,9 miljarder kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER