Ericssons resultat lägre än förväntat

Ericsson telekom
Ericssons resultat lägre än förväntat

Börje Ekholm, vd på Ericsson. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Ericssons resultat blev lägre än väntat för det fjärde kvartalet 2017.
"Långt under vår långsiktiga ambition" skriver vd Börje Ekholm i rapporten.

På onsdagsmorgonen släppte telekomjätten Ericsson sin kvartalsrapport.

Under det senaste kvartalet omsatte bolaget 57,2 miljarder kronor, mot väntade 58,1 miljarder. Det är ner med 12 procent från samma period föregående år.

Justerade rörelseresultatet landade på 0,4 miljarder kronor och rörelsemarginalen – det vill säga omsättningen delat med rörelseresultatet – på 0,7  procent. Förväntat var ett rörelseresultat på 1,7 miljarder kronor och en rörelsemarginal på 2,9 procent.

Styrelsen föreslår även en utdelning på 1,00 kronor.

"Fokus under 2017 har legat på att omforma den övergripande strategin och att förbättra bolagets struktur och resultat. 2017 var också det år då 5G gick från vision till verkliga affärsmöjligheter, samtidigt som vår 4G-portfölj gått bra. Vi har fullt fokus på våra planer och mål, och förväntar oss att se påtagliga resultatförbättringar under 2018", uppger vd:n Börje Ekholm.

Ericsson har ett par tunga år i bagaget. Så sent som för två veckor sedan meddelade vd:n Börje Ekholm att bolaget gör nedskrivningar av goodwill på 14,2 miljarder. Nedskrivningarna handlar om investeringar som Ericsson gjorde för drygt tio år sedan, och storägaren Christer Gardell beskrev det som "gamla synder som behövde städas ut".  De ska dock inte påverka kassaflödet.

"Efter att vi slutfört denna genomgång ser vi inget behov av ytterligare justeringar eller nedskrivningar", skriver bolagets vd Börje Ekholm i rapporten. 

De senaste två veckorna har Christer Gardell via riskkapitalbolaget Cevian köpt aktier för över 2 miljarder kronor och gick häromdagen om Investor som största ägare.

Läs fler artiklar
LÄS MER