Rupert Murdoch: Facebook bör betala mediebolagen för nyheter

Breakit - Rupert Murdoch: Facebook bör betala mediebolagen för nyheter

Rupert Murdoch läxar upp Mark Zuckerberg och Facebook. Foto: Julio Cortez/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

Om sociala medier-jätten vill säkerställa kvalité borde man betala nyhetsmedierna, hävdar News corps största ägare Rupert Murdoch.

News corp är den stora globala mediekoncernen som bland annat äger tv-bolagen Fox news och Sky i USA och Storbritannien.

Nu går storägaren Rupert Murdoch ut hårt mot sociala medier-jätten Facebook i ett utlåtande, rapporterar Bloomberg.

“Om Facebook vill lyfta fram ‘trovärdiga’ publicister borde man betala dem en avgift i stil med hur kabel-tv-bolagen gör. Publicisterna bidra uppenbarligen till Facebooks värde och integritet genom sitt innehåll men belönas inte tillräckligt bra för de tjänsterna", säger han.

Orden, som alltså kommer från en av medievärldens allra mäktigaste personer, kommer i kölvattnet av en stor omläggning från Facebook i hur nyhetsflödet ska utformas.

Kortfattat handlar det om att företag och mediers inlägg kommer att prioriteras ned till fördel för privatpersoners inlägg.

Samtidigt ska de medier Facebook bedömer som trovärdiga få en extra skjuts i nyhetsflödet jämfört med andra företag. Det är den gruppen medier Rupert Murdoch menar att Facebook borde ersätta för innehållsskapandet.

“Facebook och Google har populariserat trubbiga och plumpa nyhetskällor genom algoritmer som är lönsamma för dem som plattformar men iboende opålitliga. Att erkänna problemet är ett steg i rätt riktning men åtgärderna från båda bolagen har hittills varit för dåliga kommersiellt såväl som socialt och journliastiskt”, säger Ruper Murdoch.

Läs fler artiklar
LÄS MER