”Vi får inga ordrar, jag undrar vad jag gör fel och tappar självförtroende”

Breakit - ”Vi får inga ordrar, jag undrar vad jag gör fel och tappar självförtroende”

Brist på privatliv, stress över utebliven försäljning och sömnlösa nätter – det är några av orosmolnen för svenska startupgrundare. Här är samtalsterapeuten Jonathan Horowitz råd till entreprenörer som vill lära sig hantera pressen.

Att driva en startup innebär tuffa mentala utmaningar. Det har Lufthansa tagit fasta på. Flygbolaget har därför dragit igång initiativet Startup Therapy, där svenska grundare och startup-anställda har fått en gratis samtalstid med terapeuten Jonathan Horowitz, grundare av San Francisco Stress and Anxiety Center.

För ett par veckor sedan talade Tictails medgrundare Carl Waldecranz ut om utmaningarna med att driva en startup.

I förra veckan var det dags igen. Ett gäng grundare och medarbetare på startups fick möjlighet att prata med Jonathan Horowitz om sina bekymmer.

En entreprenör frågade: ”Hur kan jag sluta känna att världen går under vid varje bakslag?”.

Svaret från Jonathan Horowitz:

”När du ständigt känner dig oroad, så leder det till att du antingen fryser till, eller agerar impulsivt. Mitt råd är att skriva ner dina orostankar och analysera dem kritiskt. Hur troligt är det att det värsta inträffar? Hur illa skulle det egentligen vara? Den övningen leder till att du ser den större bilden”.

Självförtroende är också en tuff nöt att knäcka. En entreprenör som drivit sitt företag i ett par år berättar att hen har ”fått bra uppmärksamhet från medier och en ökning i antal besökare, men inga ordrar”.

”Jag undrar vad jag gör fel och saknar för tillfället självförtroende”,  frågade företagaren.

Jonathan Horowitz svar:

”Observera hur ditt beteende förändras när du inte har självförtroende. Blir mer tvekande eller mer impulsiv? Fattar du beslut som är försiktiga eller förhastade? Och baserat på de observationerna, se om du kan korrigera ditt beteende. Vad gäller självförtroende är ‘fake it til you make it’ oftast det bästa rådet”, svarade terapeuten.

En fråga som återkom i samtalen var balansen mellan jobb och privatliv – som ofta är tuff för egenföretagare.

Här gäller det att vara extremt tydlig mot sig själv, enligt Jonathan Horowitz. Inget fusk, inga genvägar – bara raka regler om hur man håller isär olika delar av livet. Ett exempel:

”Det är viktigt att utveckla starka sömnvanor, oavsett om det går bra eller dåligt på jobbet. Försök så långt som möjligt att hålla fast vid ett schema för sömn och vaken tid. Och försök att alltid varva ner en stund redan innan du går och lägger dig”, svarade Jonathan Horowitz till en av entreprenörerna.

Jonathan Horowitz gav också tips på två digitala tjänster som man kan använda för att trivas bättre med jobbet:

Meditationsappen Headspace och tidhanteringsverktyget Toggl, som hjälper team att hålla koll på om de lägger tid på rätt saker.

Detta är en sponsrad artikel från Lufthansa som med Startup Therapy hoppas kunna hjälpa svenska entreprenörer att lyckas genom att injicera lite amerikansk mentalitet – där misslyckande och risktagande diskuteras öppet och ses som något positivt. Lufthansa erbjuder resor till hela världen – bland annat till de största startup-hubbarna, där entreprenörer möts och nya företagsidéer föds.

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits reportrar utan av vår kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se. 

Läs fler artiklar
LÄS MER