Mikael Damberg har inte fattat problemet med kompetensutvisningarna

Mikael Damberg har inte fattat problemet med kompetensutvisningarna

Arash Haddad Arman, Patrik Arnesson och Sanna Bäckström.

Breakit

"Mikael Damberg har ingen aning om hur situationen ser ut i verkligheten" skriver Arash Haddad Arman, Patrik Arnesson och Sanna Bäckström.

Mikael Damberg hävdar just nu väldigt nonchalant att startups hade kunnat undvika kompetensutvisningarna ifall dessa bara tecknat kollektivavtal.

Att allt hade löst sig om startups hade tecknat kollektivavtal är ren och skär lögn. Mikael Damberg visar med detta uttalande att han inte har en aning om hur situationen ser ut i verkligheten. 

Vi kommer i dagarna att lägga fram tunga bevis på hur systemet i sig är trasigt och att Mikael Damberg far med osanning. Det finns fall där företag gjort allt som ingår i ett kollektivavtal till punkt och pricka, men ändå lett till utvisningsbesked för de anställda.

Processen är så pass komplicerad att det finns konsulter som specialiserat sig på att navigera i det byråkratiska träsket som politikerna skapat. Företag betalar tiotusentals per anställd till konsulter för att dessa ska hjälpa till med alla dokument som behövs. Trots experthjälp är det hundratals talanger varje månad som utvisas av helt bisarra anledningar, är det då fel på systemet eller företagen? Det är dags för både regeringen och Migrationsverket att börja bli självkritiska.  

Mikael Damberg har titeln närings- och innovationsminister, och skriver att hans uppgift är att det skapas nya företag och arbetstillfällen i Sverige. Massutvisningar av talanger, domstolsprocesser för miljoner och företagsflykt, är det vad han menar skapar innovation och arbetstillfällen i Sverige?

Vi ser personer med viktig kompetens och deras familjer bli utvisade på löpande band just nu, vilket måste stoppas omedelbart tills en fungerande lagstiftning finns på plats. Alla seriösa företag är villiga att följa regler och erbjuda marknadsmässiga villkor, samt ta sitt ansvar om det blir fel. Men hur ska företagen ta ansvar när straffet blir utvisning inom fyra veckor för den anställda och dess familj, utan någon möjlighet att åtgärda det?

Representater från bland annat Köpenhamn har inte legat på latsidan och tagit kontakt med flera tech-bolag, där man erbjuder ett bättre näringsklimat och vilja till samarbete. Talanger flyttar från Sverige till Tyskland och andra länder. 

Vi tackar Mikael Damberg för att ha fört samman tech-bolagen i Sverige, för just nu kokar det av ilska bland företagen i landet över hur regeringen hanterar frågan kring kompetensutvisningarna.

Om Mikael Damberg är nyfiken på att lära sig mer om verkligheten företagen och de utvisningshotade människorna befinner sig i, är han välkommen att höra av sig för ett möte.

Arash Haddad Arman

Grundare, C/MIND och 0+X

Patrik Arnesson 

VD, Football Addicts

Sanna Bäckström

CFO, Starcounter

Läs fler artiklar
LÄS MER