Trimma kredittiden – 6 knep som ger dig mer pengar i kassan

Wint
Trimma kredittiden – 6 knep som ger dig mer pengar i kassan

Tid är pengar – åtminstone om du fakturerar. Foto: Istock

Korta faktureringstiden och fem andra knep som gör att ditt företag ökar likviditeten, kan spola lånen och använda pengarna till annat.

Kredittid kallas perioden från faktureringstillfället till dagen då pengarna ska rassla in. Men den faktiska kredittiden är betydligt längre än så, menar Daniel Frykestam, vice vd på digitala bokföringsbyrån Wint:

“Om man räknar från när en order dimper ner till att allt är betalt och klart pratar vi ibland långt mer än den föråldrade faktureringstiden på 30 dagar”, säger Daniel Frykestam.

Här är sex steg för att minska den faktiska kredittiden, få ett bättre kassaflöde och på så sätt slippa ta lån.

1. Korta tiden från order till leverans

“En klassisk flaskhals hos nystartade, framgångsrika bolag är att ordrar kommer in och läggs på kö, ibland i flera dagar. Här måste du effektivisera och införskaffa smarta verktyg som gör att du kan leverera så snabbt som möjligt. Med ökad likviditet kan du faktiskt även anställa personal om det behövs”, säger Daniel Frykestam.

2. Kan du förskottsfakturera?

“Ingen klagar på att man förskottsbetalar till Spotify varje månad. Med en tydlig prismodell kan du få iväg fakturan eller få betalt direkt innan produkten är skickad. Vid e-handel är det vanligt så länge du är transparent genom att visa beräknad leveranstid. Men det funkar även för tjänsteföretag. Ska du exempelvis hålla en föreläsning två veckor efter att bokningen har kommit in kan du begära att få 25 procent i förskott. Du får in pengar snabbare och kunden blir mindre benägen att avboka.”

3. Sitt inte på fakturan

“Jag har sett företag som säljer sjukt bra men som ändå har enorma likviditetsproblem för att de är usla på att fakturera. Tiden från det att en tjänst utförs, eller en vara skickas, till att fakturan kommer iväg är faktiskt det du som företagare kan påverka mest. Men många känner sig klara när de har levererat och drar sig för att ta betalt. Men du ska inte fira förrän du har skickat fakturan.”

4. Korta faktureringstiden

“Alltså, den gamla klassikern med 30 dagar netto – varför då? Varför inte 15? Historiskt sett fanns problem med postgång och långsamma betalningsmodeller, men idag när allt är digitalt finns ingen anledning till att ha mer än 15 dagars faktureringstid. Om någon protesterar, ta en förhandling. Min erfarenhet är att om ni bara pratar om det så blir det inga problem”, säger Daniel Frykestam

5. Agera snabbt vid sena betalningar

“Det är superviktigt att få betalt! Men det finns många kunder som slarvar, andra sätter det i system att dra ut på tiden. Se till att ha automatisk avprickning i ditt faktureringssystem och skicka påminnelse samma dag eller dagen efter. Annars drar det lätt iväg och du får pengarna sent.”

6. Skippa mellanleden och få pengarna direkt

“Så här har det sett ut tidigare: kunden betalar fakturan till din bank som sitter på pengarna i två dagar innan de hamnar hos dig. Men idag finns alternativ – se över dina rutiner och dina betalleverantörer så att pengarna hamnar hos dig så snabbt som möjligt.”

Så hur mycket kan man korta den faktiska kredittiden och vad kan man tjäna på det?

Säg att en startup spiller tid i samtliga steg ovan och att den faktiska kredittiden är 49 dagar. Kan du trimma ner processen med 20 dagar – varav 15 är den kortade faktureringstiden – börjar det hända saker:

“Om bolaget har en total försäljning på 20 miljoner kronor och förkortar den faktiska kredittiden från 49 till 29 dagar gör du en kostnadsbesparing på 87 000 kronor som annars gått till  exempelvis låneränta på 8 procent. Samtidigt frigörs likviditet på mer än 1 miljon kronor på det egna kontot. Med andra ord: färre lån och mer pengar man kan använda på ett bättre sätt”, säger Daniel Frykestam.

Detta är en sponsrad artikel från Wint, ett tech-företag som erbjuder en automatisk bokföringstjänst och enkel digital hantering av kvitton, moms, fakturor och betalningar med mera. Läs mer om Wint och kontakta dem om hur du kan spara tid och pengar på din bokföring.

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits reportrar utan av vår kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs fler artiklar
LÄS MER