9 stipendier och tävlingar som ger er gratispengar i vår

Buildsafe Tävling Innovationsstipendium
9 stipendier och tävlingar som ger er gratispengar i vår

Leo Sydow på Buildsafe.

Gustaf Rosensköld

Reporter

Genom att delta i tävlingar och söka stipendier kan ni få in pengar till er startup. För Buildsafe innebar det runt 1 miljon kronor i pris- och stipendiepengar.

Buildsafe har utvecklat en digital plattform för att förebygga olyckor på byggarbetsplatser. Så sent som i går fanns företagets vd Viktor Broberg bland de tolv svenska entreprenörer som fick ta emot stiftelsen Åforsks entreprenörsstipendium.

Hittills har Buildsafe, som i fjol också tog hem totalsegern i Sverigefinalen av Venture cup, skrapat ihop runt 1 miljon kronor genom priser och stipendier.

För den riskkapitalhungrige kan stipendie- och tävlingsprissummor ofta tyckas blygsamma. Samtidigt finns det mer att vinna än bara pengar, menar Leo Sydow, medgrundare och marknadschef i företaget.

“Vinstpengarna vi hittills fått in har gjort att vi kunnat investera ännu mer i produkt- och affärsutveckling. Sedan medför den här typen av tävlingar ofta värdefull publicitet som skapar trovärdighet mot både kundprospekt och investerare”, säger han.

Här är Leo Sydows tips för ökad chans att kamma hem en tävlingsvinst eller ett stipendium:

1. Läs igenom kraven. “Alla tävlingar och stipendier brukar ha specifika frågor och skallkrav. Var noga med att läsa igenom kraven och ge svar på alla frågor som efterfrågas. Det är onödigt att bli diskad på grund av teknikaliteter!”

2. Förklara hur ni löser ett problem. “Lägg mycket krut på att så pedagogiskt som möjligt förklara problemet ni vill lösa – och hur ni löser det. Testa era svar på utomstående så att ni försäkrar er om att ni kommunicerar så att vem som helst kan förstå.”

3. Ta med siffror. “Bidra med så mycket data som möjligt som hjälper ert case. Att vara konkret hjälper juryn att förstå att ni gjort hemläxan.”

4. Berätta om teamet. “Glöm inte att pitcha teamet som ligger bakom. Det är viktigt att övertyga juryn om att det är just ni som är rätt personer att lösa problemet och ta lösningen från idé till verklighet.”

Varje år delas det ut en uppsjö stipendier från såväl stiftelser som andra aktörer – och anordnas många tävlingar där både startupföretag och enskilda personer med bra idéer har chans att vinna.

Här är några svenska tävlingar och stipendier som är öppna för ansökan just nu, eller där ansökan öppnar senare i år:

1. Stockholms innovationsstipendium

Stipendium på 100 000 kronor för att ta innovativa idéer vidare. Du behöver bo eller arbeta i Stockholms län för att kunna söka. Ansökningsperiod 2017: 17 augusti–12 oktober. Läs mer.

Stockholms stad delar också ut Stockholms accelerationsstipendium. 2016 låg stipendiesumman på 225 000 kronor.

2. Business challenge

Tävling där startups kan vinna en plats i ett årslångt skräddarsytt affärsutvecklingsprogram. Sista ansökningsdag 2017: 24 maj. Läs mer.

3. Familjen Knut och Ragnvi Jacobssons entreprenörsstipendium

Stipendium på mellan 50.000 och 500.000 kronor. Pengarna får användas till vidareutbildning. Ansökningsperiod 2017: 1 april – 30 juni. Läs mer.

4. Göran Bredinger-stipendiet

Stipendium på 50.000 kronor som delas ut till sociala entreprenörer mellan 20 och 30 år. Sista ansökningsdag 2017: 31 augusti. Läs mer.

Andra exempel på tävlingar och stipendier:

5. Venture cup

Välkänd affärsidétävling. 2016 låg prissumman till Sverigefinal-vinnaren på 150.000 kronor. Läs mer.

6. Stiftelsen Åforsks entreprenörsstipendium

Stipendium om 200.000 kronor som delas ut av stiftelsen Åforsk och branschföreningen för inkubatorer, Swedish incubators & science parks. Läs mer.

7. Skapa-priset

Stiftelsen Skapas innovationstävling som återkommer varje år. Under 2017 tävlar deltagarna om Skapa-priset (550.000 kronor) och Skapa-priset för unga innovatörer (250.000 kronor). Läs mer.

8. Göteborg Energi Miljöfonds stipendium

Delas varje år ut till ett tiotal miljöprojekt. Kan sökas av privatpersoner, företag och organisationer. 2017 fick tio stipendiater dela på drygt 800.000 kronor. Läs mer.

9. Wistrand startup star

Affärsidétävling som anordnas av advokatbyrån Wistrand, samt SEB. Årets vinnare, som bland annat kommer kamma hem juridisk rådgivning och 50.000 kronor, tillkännages i mitten av maj. Läs mer.

Läs mer

Efter Aegirbios miljardbud på Dynamic Code – stort missnöje i ägarledet

Ny storaffär inom byggbranschen – nu slukar Infobric både Buildsafe och Equipmentloop

Nya SaaS-stjärnan Opter till börsen – "Vi vill vidga vår ägarkrets"

Läs fler artiklar
LÄS MER