Chatta hemligare – fem appar som krypterar dina meddelanden

Facebook Telegram
Chatta hemligare – fem appar som krypterar dina meddelanden

Krypterade meddeladetjänster. Foto: Istockphoto.

Sara Lindmark

Reporter

Litar du inte på krypteringen hos Facebook, Whatsapp och Apple? Här är fem appar som är kända för att skydda dina konversationer.

Facebook omgärdas av en ny skandal. I helgen har det kommit till känna att sociala medier-jätten har drabbats av ett säkerhetsproblem som har berört upp till 50 miljoner användarkonton.

Svenskar finns på listan bland de drabbade.

Tanken på att ens lösenord och privata meddelanden ska hamna i orätta händer kan nog få vem som helst att kallsvettas.

I dag går det att kryptera konversationer via Facebooks app Messenger, som i grunden inte är krypterat. Men för att göra det krävs det att man manuellt går in och väljer att klicka i "hemligt" bredvid knappen för nytt meddelande.

Det går också tidsbegränsa meddelandet, alltså välja hur lång tid som det ska finnas kvar efter att mottagaren har läst det.

Men litar du ändå inte på Facebook? Här är några appar som har specialiserat sig på kryptering och säkerhet. De loggar varken innehåll, mottagare, tid eller plats.

Signal
En av världens populäraste chattappar på temat säkerhet, med bland andra visselblåsaren Edward Snowden som fan. Appen krypterar meddelanden, röstsamtal och videochattar. Den enda nackdelen är att få av dina svenska vänner och kontakter förmodligen använder sig av tjänsten.

Telegram
Den Berlinbaserade startupen Telegram har byggt en krypterad plattform där miljarder meddelanden skickas dagligen. Även den här tjänsten tillåter användarna att skicka end-to-end-krypterade (obruten kryptering på svenska) och självförstörande meddelanden. Appen har ett något skamfilat rykte då den har pekats ut som tillhåll för kriminella och terrorister. Det florerar också rykten om att den inte skulle vara så säker som många påstår.

Wickr me
Wickr är inte lika etablerad som Signal eller Telegram, men har ett speciellt företagserbjudande. För 25 dollar i månaden går det även att kryptera gruppmeddelanden och gruppvideochattar.

Viber
Appen påminner om Skype och är relativt välkänd bland svenska användare. En unik sak med Viber är att tjänsten innehåller ett färgkodat system för att visa hur skyddad en konversation är. Grönt signalerar till exempel att krypteringen fungerar som den ska medan röd antyder problem.

Threema
Har ett antal miljoner nedladdningar och bra säkerhetsrykte. Appen kostar 3 dollar att ladda ned för Android, Ios och Windows. Vid registrering frågar inte tjänsten efter din mejl eller telefonnummer, utan förser dig med ett unikt Threema-id.

Läs fler artiklar
LÄS MER