The Kokons ska få dig att slappna – med en kokong-stol

Breakit - The Kokons ska få dig att slappna – med en kokong-stol

The Kokon-grundarna Elinor Samuelsson och Veronika Bartosch, som sedan förra månaden sitter på inkubatorn Minc i Malmö.

Gustaf Rosensköld

Reporter

Malmö-startupens kokong ska få dig att må bättre på jobbet.

När Veronika Bartosch ska berätta hur allt började inleds historien på en konferens om neurovetenskap. Där och då drev hon en startup där idén var att hjälpa kosmetikåterförsäljare att matcha rätt parfym med rätt kund.

Hon minns särskilt ett föredrag om hur medveten användning av ljus kan användas för att uppnå bättre fokus. Ett slags medvetenhet som inte återspeglades i lokalen där de befann sig.

”Jag såg mig omkring. Rummet var kallt och på golvet låg en matta som luktade plast. Akustiken vad dålig och högtalarna var vända åt fel håll. Miljön var helt enkelt inte anpassad för det fokus som föreläsaren pratade om”, säger hon.

Upplevelsen satte snurr på ett nytt tankespår.

”Varför inte använda forskningen som finns för att skapa något som kan göra oss bättre och mer fokuserade?”

Tillsammans med Elinor Samuelsson, som tidigare arbetat som interaktionsdesigner på Malmöbaserade Crunchfish, försöker hon nu göra just det.

The Kokons första produkt är en hängande stol med samma namn, som under sju minuter stimulerar flera sinnen. Upplevelsen består i dagsläget av hörlurar med ljud som ska fungera läkande, vibrationer mot ryggen, pulserande stenar att hålla i och en trygg doft.

”Målet är att bryta stresscykeln på biologisk väg”, förklarar Veronika Bartosch.

Huvudmålgruppen är innovativa företag både i Sverige och utomlands. Elinor Samuelsson menar att startupens flersinnesapproach gör att de skiljer sig från den typ av produkt som många nog associerar till: massagestolar.

”Upplevelsen här liknar snarare den efter ett yoga- eller meditationspass”, säger Elinor Samuelsson, som beskriver en stund i stolen som ett alternativ till såväl vilorumsbesök som kaffedrickande.

När de testat den hittills – bland annat på företag och konferenser i USA och Danmark – har användarnas kroppsspråk och andning talat för att de är något på spåret. Samtidigt återstår testande för att mer vetenskapligt kunna slå fast att den multisensoriska upplevelsen faktiskt kan leva upp till löftena.

”Nästa år hoppas vi kunna samarbeta med ett universitet för att titta närmre på kortisolnivåer och hjärnaktivitet”, säger Veronika Bartosch.

Affärsidén är att hyra ut möbeln tillsammans med ett mjukvarubaserat verktyg för att hålla koll på nyckeltal som har med de anställdas välmående att göra. Men först och främst handlar det om att få ut själva stolen på arbetsplatser.

Nu närmast letar Malmöstartupen efter pilotföretag i Sverige och Danmark. Målet är att ha 100 betalande kunder i slutet av nästa år. Duons långsiktiga mission handlar om att ta upp kampen mot världens stress – som både är en produktivitetssänkande faktor och en direkt fara för den enskilde, menar The Kokon-grundarna.

”Den verkliga frågan är varför vi inte undersöker stress på en större nivå, vilket är vad vi på sikt hoppas kunna göra”, säger Veronika Bartosch.

Läs fler artiklar
LÄS MER