Enkät: Vad betyder det nya optionsförslaget för dig?

KryAdFenixOptioner

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Riksdagen klubbar igenom nya optionsregler och startupvärlden torde jubla. Vi frågade 5 techentreprenörer hur de ser på saken.

De nya reglerna börjar gälla redan från 1 januari 2018 och kommer att kosta 210 miljoner kronor per år. Startupbolag tillåts alltså ge ut optioner till sin personal helt gratis. Den anställde betalar ingen skatt förrän aktien man köpt för optionen säljs på nytt och då gäller vanlig kapitalskatt på 30 procent.

Det finns dock flera krav, bolaget får till exempel inte ha fler än 50 anställda och inte omsätta mer än 80 miljoner kronor. Det innebär att techbolag som Spotify, Klarna, Tobii och Izettle inte kan ta del av förslaget.

Vi frågade 5 entreprenörer som var på plats på SUP46:s galakväll hur de ser på de nya optionsreglerna.   

Gabriel Kamienny, medgrundare av Adfenix: Vi kommer inte kunna ta del av förslaget så länge till, då vår omsättning snart kommer att nå över gränsen. Det är så klart svårare att växa utan ett optionsprogram, som även vi kan ta del av.

 

Oskar Burman, medgrundare och vd för Fast travel games: Det är absolut ett steg i rätt riktning och jag antar att det kan bli aktuellt för oss att använda. Jag kan förstå om stora företag inte tycker om kraven, men å andra sidan är det väl inte de som behöver det mest heller.

 

Felicia Åkerlind, medgrundare av Stylistas: “Det kommer absolut att underlätta för oss när det gäller att ta in rätt talang. Vi har tagit fram en egen optionslösning men det har ju varit kostsamt”.

 

Mikael Hjortholt, utvecklare på Kry: “Det är så klart jättepositivt, tyvärr hjälper det ju inte Kry eftersom vi har expanderat så mycket, men det hade underlättat i början. Vi har arbetat fram en egen optionslösning, det är ett viktigt incitament för att få folk att våga hoppa på osäkra projekt". 

 
Johanna Mjärdner, Laura Liimatainen och Nedine Kachornnamsong, medgrundare av Medsup: “Vi har precis kommit igång med vår startup, så vi har inte börjat rekrytera ännu. Men det är klart positivt eftersom det ger en större möjlighet att kunna rekrytera topptalang när man inte kan konkurrera med topplöner”.

Läs mer