Sök

Fick Waymo att stämma Uber – nu dyrkar Anthony Levandowski nya religion AI

Ubers förre vd Travis Kalnick och Anthony Levandowski. Foto: AP Photo/Tony Avelar

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Han anklagas för att ha stulit och gett Googles teknik för självkörande bilar till Uber.
Nu fokuserar ingenjören Anthony Levandowski på sin religion som går ut på att dyrka AI.

Har ni hört talas om Anthony Levandowski?

Han var tidigare teknikansvarig för Googles satsning på självkörande bilar men bestämde sig för att säga upp sig för att starta eget. Anthony Levandowskis bolag Otto blev sedan uppköpt av Uber för 5,5 miljarder kronor.

Ett lyckosamt drag för ingenjören – men Waymo, Googles enhet för självkörande bilar, anklagar honom för att ha tankat ned tusentals filer med information om tekniken bakom de självkörande bilarna.

Information som ska ha hamnat i Ubers händer och resulterat i att Googles moderbolag Alphabet stämmer Uber i en amerikansk domstol. En historia ni kan läsa mer om här.

Nu rapporterar bland annat Bloomberg att Anthony Levandowski har startat en ny religion som kallas för "Way of the Future".

Det hela går ut på att dyrka en gudomlighet baserad på artificiell intelligens (AI).

Anthony Levandowski har en teori om att datorer kommer att bli smartare än människor – smarta nog för att vi ska se dem som gudar värda att dyrka. Enligt ingenjören ökar det chanserna att maskinerna blir snällare mot oss den dag de tar över. 

Enligt Wired grundades religionen redan för två år sedan men ska ha varit vilande då inga aktiviteter eller tillgångar redovisats förrän i år.  

Anthony Levandowski ska ha blivit seriös med sin övertygelse efter att han lämnade Uber i våras. I maj registrerade han sig som ledare av den nya religionen samt vd för den icke vinstdrivande organisationen kopplad till den. 

"Jag har tänkt på kyrkan under en lång tid men mitt arbete med det har varit beroende av hur mycket tid jag haft. Och jag har haft mer tid sedan maj", har han förklarat. 

Enligt Wired, som sett över budgeten, redovisar Way of the Future över 160 000 kronor i gåvor och 12 000 kronor i medlemsavgift. Samtidigt räknar man med runt 160 000 kronor i intäkter från exempelvis föreläsningar och försäljning. 

Anthony Levandowski själv har dock knappast ont om pengar efter tiden på Google och försäljningen av bolaget Otto. 

Däremot verkar det gå trögt att värva in likasinnande.

Lior Ron, medgrundare till startupen Otto, fick se sig listad som ekonomichef för Way of the Future. Lior Ron meddelade dock att han inte har något med saken att göra.

Anthony Levandowski har förklarat filosofin i en intervju, som han beskriver som ett påverkansarbete för AI.

"Det är inte så att vi sitter i en cirkel i ett rum och tillber en dator i mitten. Vi vll utbilda människor så att de inte fruktar maskiner", säger han.

Enligt grundaren kan Way of the Future komma att utveckla ny teknologi som kommer att vara gratis för alla att använda.

Bloomberg skriver att Anthony Levandowski drag skulle kunna bli gynnsamt om han åker fast för de anklagelser som riktas mot honom. 

Personer som döms för brott kopplade till data tenderar att förbjudas från att använda datorer. Det skulle däremot  kunna bli knivigt att genomföra ett sådant förbud mot ledaren för ett samfund som tillber just datorer.

"Knäppa övertygelser berättigar fortfarande skydd", konstaterar den amerikanska lagprofessorn Daniel Hemel.      

Anthony Levandowski själv verkar ha siktet inställt på att fortsätta sitt livsverk och starta ett nytt företag inom självkörande bilar när rättegången är över.

“Varför skulle jag inte göra något roligt igen?”, har han sagt. 

Det kan med andra ord betyda att både Uber och Alphabet, som bråkat över den påstådda stölden i snart ett år, snart kan få en till konkurrent till sina självkörande bilar.

Läs mer