Facebook ska visa användarna om de följt ryska trollkonton

Sociala medier
Facebook ska visa användarna om de följt ryska trollkonton

Facebooks Mark Zuckerberg. Foto: AP Photo/Noah Berger.

Towe Boström

Reporter

Facebook har tagit fram en funktion som gör att användarna ska kunna se om de nåddes av ryska trollkonton i samband med presidentvalet.

Efter det amerikanska presidentvalet förra året har det framkommit att Facebook använts av ryska trollfabriker i försök att påverka valet.

Något som bland annat lett till att Facebook vittnat inför den amerikanska kongressen.

Nu meddelar sociala mediejätten att användarna snart kommer att kunna kontrollera om de följt eller gillat sidor eller konton med kopplingar till Internet Research Agency, den ryska trollfabriken, rapporterar Recode.

Funktionen, som ska finns under hjälp-sektionen, ska lanseras i slutet av året för både Facebook och Instagram och täcka tidsperioden Januari 2015- Augusti 2017.     

”Det är viktigt att människor förstår hur utländska aktörer försökte att så delningar och misstroende genom att använda Facebook före och efter valet”, skriver Facebook i en post.

Facebook har tidigare uppmanats att informera användare som kan ha tagit del av informationen.

Recode skriver att bara en bråkdel av de uppskattningsvis runt 140 miljoner användare som kan ha sett materialet kan få användning för funktionen, vilket beror på tekniska begränsningar.

Den nya funktionen riktar sig till dem som aktivit integrerade med en propagandasida, och berör alltså inte dem som kan ha sett det i sitt flöde för att deras vänner gillat innehållet.

Läs fler artiklar
LÄS MER