Efter Paradisläckan: Svenskt näringslivs Leif Östling avgår

Paradisläckan Ekonomi & skatt
Efter Paradisläckan: Svenskt näringslivs Leif Östling avgår

Leif Östling, avgående ordförande för Svenskt näringsliv. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Jonas de Lange

Reporter

"Det känns naturligt att överlämna ordförandeklubban till nya krafter", säger han.

Företagsledaren Leif Östling, som var vd för Scania i 18 år, hamnade nyligen i blåsväder efter att hans privata skatteplanering avslöjats. Detta skedde i spåren av den världsomfattande Paradisläckan, där även flera techprofiler fanns med.

Hans reaktion på SVT:s frågor kring svenska skatter ("Vad fan får jag för pengarna?") väckte starka reaktioner.

Pengarna Leif Östling placerat hade han tjänat under tiden han jobbat i Holland. Han har inte tagit någon utdelning från vare sig det Malta-baserade bolaget eller Luxemburg-bolaget, och bedyrar att han kommer skatta framtida utdelning i Sverige. Enligt SVT Nyheter innebär ändå de två ländernas skatteregler att pengarna kan växa snabbare under tiden än vad de kan göra i Sverige.

Nu rapporterar SVT Nyheter att Leif Östling lämnar sin post som ordförande för Svenskt näringsliv.

”Mitt mandat som ordförande löper fram till maj 2018. Med tanke på de stora förändringar som står för dörren meddelade jag Svenskt Näringslivs valberedning tidigt i höst att det kunde vara klokt att då utse en ny ordförande så att denne kan ta vid och fullfölja det förändringsarbete som nu är påbörjat. Jag är nu inne på mitt 73:e levnadsår och det känns naturligt att överlämna ordförandeklubban till nya krafter”, skriver Leif Östling i ett pressmeddelande från Svenskt näringsliv.

Rättelse: I en tidigare version av texten skrev vi att Leif Östling var vd för Svenskt näringsliv. Korrekt är att han är ordförande. Vi beklagar misstaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER