Så spårar Google din Android-mobil – och du kan inte göra något åt det

Google Alphabet integritetsskydd
Så spårar Google din Android-mobil – och du kan inte göra något åt det

Googles vd Sundar Pichai. Foto: Eric Risberg/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

Stäng av platsdata, sluta använda appar och ta ut SIM-kortet – då kan Google fortfarande spåra dig.

Det är sedan gammalt att alla appar du använder får reda på var du, som mobilanvändare, befinner dig. För den som inte vill spåras har man kunnat stänga av det som brukar kallas platsdata och acceptera att vissa funktioner inte fungerar fullt ut.

Nu rapporter techsajten Quartz att en stor del av smartphoneanvändarna i själva verket är ännu mer övervakade än man tidigare trott.

Enligt sajten har Google samlat in data om mobilmasters adresser. Datan har samlats in även för de konsumetner som stängt av platsdata-funktionen i inställningarna eller låta bli att använda appar. Så länge du har varit uppkopplad på nätet har bolaget tagit emot information om var du befinner dig.

Anledningen skulle vara för att hantera pushnotiser och meddelanden på ett smidigare sätt. Insamlingen har förekommit de senaste 11 månaderna. Enligt en talesperson på Google har inte datan sparats eller använts på något sätt och bolaget kommer sluta ta emot data om mobilmaster från och med december i år.

Enligt Quartz är effekten på konsumentens integritet kristallklar.

Information om en enskild mobilmast säger inte mycket, men så fort man har flera master på samma mobil kan man, ned till några hundra meter, avgöra var en person befinner sig.

“Även om datan skickas krypterat till Google kan den potentiellt skickas till en tredje part om telefonen har drabbats av spionmjukvara eller andra hackingmetoder. Varje telefon har ett unikt ID-nummer som platsinformationen kan kopplas till", skriver sajten.

Enligt Quartz verkar inte platsfunktionen vara begränsad till någon särskild enhet eller version av operativsystemet.

Läs fler artiklar
LÄS MER