Tvångsarbetande studenter byggde nya Iphone X

Apple Foxconn Iphone X
Tvångsarbetande studenter byggde nya Iphone X

Finwire / Breakit

Förseningarna av Apples nya Iphone X har pressat underleverantören Foxconn hårt. Nu avslöjas att studenter har tvingats att jobba i företagets fabriker.

Det är Financial Times som har pratat med sex studenter som ska ha tvingats att arbeta i Apples underleverantör Foxconns fabrik. 

”Vi har tvingats av vår skola att jobba där. Arbetet har ingenting att göra med våra studier”, sade en av studenterna till Financial Times. Enligt studenten ska de montera 1.200 Iphone-kameror varje dag.

Det hela har skett vid Foxconns fabrik i Kina där studenter på Zhengzhou Urban Rail Transit School har fått jobba elva timmar varje dag. De sex stundenterna tillhör en grupp på 3.000 studenter som skickats till fabriken för att arbeta.

Skolan ska till studenterna ha uppgett att vistelsen på fabriken var nödvändig ”arbetslivserfarenhet” som de behövde för att kunna slutföra sina studier.

I ett uttalande uppgav Foxconn och Apple att man har funnit bevis på praktikanter som fått jobba övertid och att man har vidtagit åtgärder. Båda företagen tillade att studenterna hade jobbat frivilligt.

Släppet av iPhone X försenades på grund av produktionsproblem.

Läs fler artiklar
LÄS MER