EQT satsar på svenska musikstartupen Epidemic Sound

Epidemic Sound
EQT satsar på svenska musikstartupen Epidemic Sound

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Musikbolaget som dominerar på Youtube har fått en ny tung delägare.

Det är riskkapitalbolaget EQT:s fond Mid Market Europe (alltså inte techfonden EQT Ventures) samt riskkapitalbolaget Creandum som investerar i Epidemic Sound. Det framgår av ett pressmeddelande.

Huruvida det rör sig om ett köp av befintliga aktier eller en nyemission – och hur stora summor det rör sig om – framgår inte. Men enligt bolagets grundare och vd rör det sig om en kombination.

"Alla grundare är kvar i bolaget", skriver han i ett meddelande till Breakit. 

Storleken på EQT Mid Market Europes investeringar ligger vanligtvis i spannet mellan 1 och 3 miljarder kronor, enligt EQT.

Efter investeringen äger EQT Mid Market 40 procent av bolaget, grundarna 40 procent och Creandum 20 procent.

Epidemic Sound är ett av Sveriges mest hajpade musik-techbolag. Bolaget producerar och köper in musik som de själva äger fullt ut – och som de i sin tur licenserar till alla som vill köpa. Bland kunderna återfinns Youtube-nätverk, filmproducenter, tv-kanaler och vanliga butiker.

I dagsläget har hans bolag avtal med majoriteten av de stora Youtube-nätverken, som i sin tur representerar några av världens största youtubers. 

“Om man ska dra lite siffror så kan man säga att vi växer med 10.000-tals nya Youtubers varje månad. En femtedel av världens 100 största använder vår musik i deras videos och vi har många miljarder visningar varje månad”, sade Oscar Höglund till Breakit för en tid sedan.

“Vi vill bli världens största leverantör av musik på Youtube, och vi ser nu att det börjar valideras.”

Bolaget grundades av bland annat Oscar Höglund, TV4-profilen Jan Zachrisson och Hjalmar Winbladh, som arbetar på riskkapitalbolaget EQT Ventures.

Sedan tidigare återfinns bland annat Creandum och Fredrik Westers investmentbolag Kitchi Invest bland delägarna.

Epidemic Sound har cirka 80 anställda, ett hundratal frilanskompositörer och kontor i New York, Amsterdam, Madrid, Hamburg och Stockholm.

Bolaget omsatte 54 miljoner kronor förra året, med ett minusresultat på cirka 250.000 kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER