Varning för Tether – en del av dem är värdelösa

Kryptovaluta
Varning för Tether – en del av dem är värdelösa

Tether har drabbats av inbrott. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT samt Tether.

Erik Wisterberg

Reporter

Har du köpt kryptovalutan Tether? Sätt dig ned och läs detta.

I takt med att priset på bitcoin bara stiger och stiger ökar också intresset för det bredare ekosystemet av kryptovalutor. Techcrunch listade för ett par dagar sedan 100 olika kryprovalutor, med tillägget ”vissa är milstolpar, vissa är blåsningar”.

Yepp.

Frågan är bara vilka som är rent guld – och vilka som kommer att göra dig fattig.

En av dessa valutor är Tether. Den bygger på blockchain-tekniken, precis som bitcoin. Men istället för att priset sätts av marknaden styrs värdet på Tether av en ”riktig” valuta. En Tether är värd lika mycket som en amerikansk dollar.

Företaget Tether står för säkerheten. Detta i och med att det Hong Kong-baserade bolaget säger sig ha lika mycket pengar i traditionella valutor på sitt bankkonto som utestående Terhers.

”Digital money for a digital age. Global, fast, and secure”, slår Tether fast på sin sajt.

På pappret låter det bra. Men nu drabbas Tether av ett mycket hårt bakslag som står i skarp kontrast mot bolagets käcka reklamslogan. 

Tether uppger på sin sajt att någon hackat sig in dess digitala skattkammare och stulit Tethers för motsvarande 31 miljoner dollar. Sett till dagens växelkurs är det över en kvarts miljard kronor.

Men tjuven kan inte skratta hela vägen till banken, enligt Tether.

Bolaget uppger att man har ”flaggat” de stulna kryptopengarna. Det betyder att de inte kan växlas in mot dollar via Tethers plattform. Däremot kan hackaren sannolikt omsätta sina stulna krypto-mynt på andra sätt i det stora ekosystemet för kryptovalutor, eller använda dem som betalning i transaktioner med icke ont anande motparter.

Om så sker ser det ut som att den som har oturen att få stulen Tether i en transaktion blir den som sitter med svarte petter på hand.

Tether varnar på sin sajt för en speciell adress som hackaren använder.

”Om du tar emot några USDT Tokens (Tether) från ovan nämnda adress, eller från någon adress som tar emot dessa tokens, ska du inte acceptera dem eftersom de har blivit flaggade och inte kommer att lösas in mot dollar av Tether”, skriver bolaget.

Varning för Tether under den närmaste tiden alltså, i alla fall för den som vill vara försiktig. 

Läs fler artiklar
LÄS MER