Qliro säljer sitt sorgebarn Gymgrossisten – till reapris

Breakit - Qliro säljer sitt sorgebarn Gymgrossisten – till reapris

Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Affären klar i natt – norrmän tar över ägandet.

Klockan ett, natten mot tisdag, gick Qliro ut med ett pressmeddelande där ledningen berättade att den norska livsmedelsjätten Orkla köper dotterbolaget Health and Sports Nutrition Group. Orkla betalar 360 miljoner kronor för bolaget, där e-handelsbolaget Gymgrossisten är den största verksamheten.

Breakit avslöjade i juni att Qliro förhandlade om en försäljning med ett antal potentiella köpare. 

Enligt uppgift till Breakit har dock affären dragit ut på tiden på grund av att Qliro haft svårt att komma överens om priset med sina motparter. När norska Orkla nu till sist tar över verksamheten så gör norrmännen det till något som måste betecknas som ett reapris.

Orkla betalar 360 miljoner kronor för en verksamhet som omsätter 800 miljoner kronor. Marknadspriset för ett e-handelsbolag av den storleken brukar normalt ligga på minst 1 miljard kronor men Gymgrossisten har brottats med både tillväxtproblem och svag lönsamhet vilket är förklaringen till det låga priset.

I en kommentar säger Marcus Lindqvist, VD i Qliro Group:

”Genom försäljningen av HSNG har Qliro Group nu uppnått den struktur vi såg framför oss när vi reviderade vår strategi i januari. Övergången till online sker snabbare än någonsin tidigare och våra tre kärnverksamheter, CDON Marketplace, Nelly samt Qliro Financial Services, har starka positioner för att dra nytta av detta. Vi kan nu fullt ut fokusera på och investera i våra kärnverksamheter, inklusive att expandera Qliro Financial Services”.

Läs fler artiklar
LÄS MER