Sök

Starta företag med kompisen? Glöm inte att skriva avtal

AktieägaravtalBolagsordningenstarta eget

Foto: Istockphoto.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Att dra igång en startup med en eller flera kompisar kan låta som en dröm – men det är mindre kul den dag osämja uppstår. Här är några tips som räddar både företaget och vänskapen.

Jag känner personen så himla väl, han eller hon förstår ju hur jag resonerar. Det verkar onödigt att skriva avtal om självklara grejer, vi litar ju på varandra.

En ovanlig och farlig tanke.

“Att starta bolag med en vän kan vara jätteroligt, men det kan också gå väldigt fel om man inte gör sitt grundarbete. Det är ju som vilken relation som helst – motparten är inte tankeläsare”, säger Karin Ebbinghaus, affärsjurist på revisionsföretaget EY Law.

Karin Ebbinghaus.

Precis som två makar kan välja att skriva ett äktenskapsförord så kan två eller fler affärspartners skriva ett särskilt aktieägaravtal. Det finns inget krav i lagen på att man måste ha ett sådant, men det skapar en större trygghet för delägarna. Ett aktieägaravtal är internt och allmänheten kan inte ta del av det. Det går alltså att skriva in fler och känsligare överenskommelser mellan aktieägarna.

Bolagsordningen är däremot en offentlig handling och registreras hos Bolagsverket. Utomstående kan på ett smidigt sätt få information om exempelvis bolagets aktiekapital och antalet aktier.

Här är Karin Ebbinghaus bästa tips som räddar både bolaget och vänskapen.

1. Tänk om någon vill jobba mer?
 

“Jag rekommenderar verkligen att skriva ett kompanjonavtal i form av ett aktieägaravtal. Det finns färdiga checklistor att utgå från för att fånga upp de frågeställningar man har. En person vill kanske kunna spela golf ibland, medan en annan kanske tycker det är viktigt att komma iväg under jaktsäsongen. Det är lätt att utgå från sig själv och måla upp samma bild av någon annan, då finns det en risk att bli besviken". 

"Avtalet kan också reglera arbetstid, att “satsa allt” kan betyda 40 timmars arbetsvecka för en person och över 60 timmar för någon annan. Det kan börja gnissla efter ett tag om någon gör mycket mer. Ni kan också komma överens om sidosysslor, ska det vara okej att engagera sig väldigt mycket i sin idrottsklubb eller till och med ha ett annat jobb?"

2. Vad händer om pengarna tar slut?
 

"Stoppar ni bara in tid eller även pengar i företaget? Vad händer om pengarna tar slut? Ska man vara skyldig att stoppa in mer pengar eller acceptera nya aktieägare? Det är sådana frågor som är viktiga att reflektera över innan ni startar bolaget annars kan det komma som en kalldusch den dagen bolaget inte går med vinst och behöver mer pengar. Huvudregeln är att en aktie kan överlåtas fritt men ofta vill man behålla kontroll över ägarkretsen.

3. Om kompisen vill sälja sina aktier?
 

Det finns några sätt som hindrar andra delägare att sälja sina aktier till någon annan oönskad ägare: hembudsförbehåll och förköpsförbehåll. Sådana förbehåll kan utformas på lite olika sätt men vanligtvis ger hembud tidigare aktieägare rätt att köpa tillbaka aktier som övergått till någon annan medan förköp ger befintliga aktieägare förköpsrätt till aktier som ska överlåtas. Det speciella med hembud är att det gäller alla sorts transaktioner, som gåvor, arv och bodelning, medan förköpsklausulen bara gäller överlåtelse av aktier".

"I ett aktieägaravtal kan man också bestämma att delägarna inte får sälja sina aktier förrän om tidigast ett visst antal år. Är man osams är det inte bra att fortsätta äga bolaget tillsammans. Ägare som inte kommer överens kan ha verkligt negativ effekt på bolagets verksamhet. I ett aktieägaravtal kan man då inkludera olika varianter på utköpsklausuler såsom ”Texas Shoot out” eller ”Russian Roulette” vilket huvudsakligen går ut på att “För det här priset kan du få köpa mina aktier men om du inte köper dem så får jag köpa dina för samma summa”.

4. Vad händer om någon skiljer sig eller om någon blir sjuk?
 

“Om personen du startar bolag med är gift och skiljer sig, hamnar man i gränslandet till familjerätten. I praktiken skulle du kunna bli kompanjon även med din kompanjons exfru eller man eftersom andelen i företaget räknas som giftorättsgods om man inte har kommit överens om något annat. Ofta lägger man till i aktieägaravtalet att parterna ska ha aktierna som enskild egendom, men det kan jag personligen tycka är lite hårt ibland. Om en make har finansierat den andra makens uppehälle och hyra, medan denne har fått ägna sig åt sitt bolag kan en sådan bestämmelse kännas orättvis. Men det är så klart upp till varje individ att bestämma och besluta. Viktigt är bara att förstå vilka konsekvenser olika avtalsbestämmelser får".

"Om man blir sjuk och inte kan jobba på en lång tid, är det vanligt att de andra aktieägarna har rätten att köpa ut den personen. Dessa överlåtelser sker som huvudregel till marknadsvärde, det får man också reglera i aktieägaravtalet”.

Har du tips på ämnen inom skatt, juridik och ekonomi som vi på Breakit How to bör fånga upp? Mejla dina tips till sara@breakit.se. 

Läs mer