Carl Waldekranz: “Att jobba med sina vänner är problematiskt”

Tictail

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Tictail-vd:n Carl Waldekranz talar ut om baksidan med att grunda ett bolag med kompisarna – och varför han får en kick av att visa människor att de har fel.

"Begreppet revansch ger mig väldigt mycket motivation. Jag förstår att det här är en väldigt aggressiv energi att motiveras av."

Orden kommer från Carl Waldekranz, grundare och vd för den svenska e-handelsplattformen Tictail.

I en podd, som är en del av den sponsrade kampanjen ”Startup Therapy", bollar Carl Waldekranz sina tankar med en startup-psykolog.

Drivet att ta revansch kommer upp till ytan när grundaren pratar om motivationen att visa för sig själv och andra att han kan bygga ett framgångsrikt företag.

Carl Waldekranz berättar att han som entreprenör fått vänja sig vid att människor bedömer hans verksamhet och prestation.

”Människor säger åt dig att du inte är bra nog, att det företag som du bygger inte är bra nog. Jag känner att jag får mycket energi från att vilja visa alla dessa människor att de har fel", säger Carl Waldecranz.

Det var 2011 som han och vännerna  Kaj Drobin, Siavash Ghorbani och Birk Nilsson grundade det som kom att bli en av Sveriges mest hajpade startups.

Investerarna har öst in pengar i Tictail och 2015 tog bolaget in närmare 200 miljoner från bland annat Creandum och amerikanska Thrive Capital. 

Men Tictail lägger locket på om sitt amerikanska moderbolaget Tictail Inc. Brekit har tidigare rapporterat om att vinsten uteblivit i det svenska dotterbolaget Tictail AB, något som kan ge en fingervisning om hur det går för bolget i stort. 

En annan fingervisning kan vara att  var åttonde medarbetare fick lämna Tictail förra året. 

Carl Waldecranz går inte närmare in på hur det går för bolaget – men berättar öppenhjärtligt i podden om kampen för att separera privatlivet från arbetslivet.

I starten av Tictail hade grundaren en idé om att han skulle rekrytera vänner för att skapa en roligare miljö där det inte riktigt skulle kännas som att han var på jobbet.

Något som dock inte skapar en varierande arbetsmiljö och tenderar att bidra till problem, konstaterar Carl Waldecranz i efterhand.

Han berättar att han har försökt hitta en tydligare uppdelning – men att han fortfarande kämpar med att hitta en bra balans och relation till sina kollegor.

Carl Waldecranz uttrycker bland annat oro över att han träffar kollegor utanför arbetstid som han diskuterar jobbet med, något som han menar kan leda till en obalans när enbart vissa får del av information. 

”Jag tror att det blir särskilt svårt när du har människor i företaget där du kommit längre och de redan blivit dina nära vänner. Det skapar en sorts obalans där vissa personer är närmare vän med vd:n än andra, och jag tror att det är svårt att hantera”.

LÄS MER: I den här GUIDEN går vi igenom vad som är bra att tänka på när du startar företag med dina vänner. 

Läs mer