Han drar in 75 miljoner – på kung-fu-spel med muterade djur

THQ NordicExperiment 101Uppköp

Stefan Ljungqvist och bild ur Biomutant. Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

THQ Nordic har köpt upp svenska spelstudion Experiment 101 för 75 miljoner kronor.
"Det är en trygghet att få möjlighet att fortsätta fokusera på att göra riktigt bra spel”, säger studions medgrundare Stefan Ljungqvist.

Stefan Ljungqvist är svår att nå under den tidiga fredagsmorgonen. När Breakit får honom på luren berättar han att det varit en hektiskt morgon.

Det säger sig självt. Några timmar tidigare blev det nämligen offentligt att den svenska speljätten THQ Nordic köper upp Stefan Ljungqvists spelstudio Experiment 101.

Han grundade studion 2015 tillsammans med specialeffekts-bolaget Goodbye Kansas och allt fokus har legat på att utveckla spelet Biomutant som lanseras under nästa år.

Biomutant är ett postapokalyptiskt kungfu-actionrollspel i fabeltappning, men vi kommer till det lite senare.

THQ Nordic betalar nu 75 miljoner kronor för Experiment 101 och rättigheterna till Biomutant. Hur mycket pengar som landar i Stefan Ljungqvists egna fickor är inget han tänker avslöja – men han är tydlig på en punkt.

“Personligen har jag inte sålt för pengarna, jag har sålt för att kunna fokusera på att vara delaktig i spelutvecklingen”, säger Stefan Ljungqvist.

Ett samarbete startade redan vid årsskiftet då THQ Nordic gick in som förläggare för Biomutant. Stefan Ljungqvist säger att det nu känns naturligt att Experiment 101 blir en del av bolaget. Studion kommer att fortsätta i sin nuvarande form med sina 17 anställda.

”De har visat förtroende för oss på lång sikt och kommer att fortsätta backa Biomutant på det sätt de gjort, om inte ännu starkare nu. Det är en trygghet att få möjlighet att fortsätta fokusera på att göra riktigt bra spel”, säger  Stefan Ljungqvist.

Stefan Ljungqvist är långt en färsking och har utvecklat  spel i 25 år. Experiment 101 är den femte studion han grundat. 

Han har även hjälp till att bygga upp svenska Avalanche Studios, som bland annat står bakom spelet Just Cause, men valde att lämna bygget efter 11 år.

“Avalanche blev något stort och vi lyckades bygga upp den studion till något fantastiskt. En otroligt resa, men för mig blev det mycket sitta i konferensrum och jag ville gå tillbaka och göra spel”, berättar Stefan Ljungqvist.

Han spenderade ett år med att bygga hobbyspel med två kompisar för att ”fräscha upp sin förmåga” och tog sedan kontakt med vännen Peter Levin som är vd på Goodbye Kansas.

Det resulterade i att spelstudion Experiment 101 grundades 2015. Stefan Ljungqvist hade från starten en tydlig plan för Biomutants, som beskrivs som ett "postapokalyptiskt kung-fu-spel i fabeltappning".

Användaren spelar ett muterat djur i en värld drabbad av naturkatastrofer och tar hjälp av kung-fu-mästare för att utveckla sina stridskunskaper.

”Det är inte vad man tror. Det är inte Bruce Lee, det är kyckling kung-fu, mycket mer knasigt. Vi tar inte oss själva på så stort allvar utan fokuserar på att det ska vara kul och lite oväntat", förklarar Stefan Ljungqvist.

Han berättar att Biomutans som släppts under nästa år har fått gott bemötande och bland annat visats på eventet Gamescom. Spelet blir tillgängligt för Playstation4, Xbox One and Windows PC.

Stefan Ljungqvist utesluter inte en uppföljning men poängterar att allt fokus nu ligger på den kommande lanseringen.

“Vi kommer att göra vårt bästa för att motsvara de förväntningar som finns, och vi kommer att nå dit. Sedan kommer spelet kanske inte vara Assassin's Creed i omfång."  

I affären på totalt 75 miljoner kronor får Stefan Ljungqvist motsvarande 10 miljoner kronor i nya B-aktier i THQ Nordic och förbinder sig att inte sälja på tre år.

”Det viktiga för mig var att jag fick aktier eftersom jag vill vara en del av deras framtid också", säger Stefan Ljungqvist.

Läs mer