Löwengrip, Zlatans parfym och Jeff Bezos – allt om techeventet Sime

Breakit - Löwengrip, Zlatans parfym och Jeff Bezos – allt om techeventet Sime

Viggo Cavling

Krönikör

Hur många tech-konferenser behöver Stockholm?
Tja, hur många myror finns det i en myrstack?

Mogna branscher har ofta en konferens som “alla” åker till. Tänk bokmässan i Göteborg eller Almedalen. Men vi i tech-startup-digitala-revolutionen-branschen har fler att välja mellan. Webbdagarna, Sthlm tech fest och Sime är tre av de större elefanterna. Både DI och Breakit gör även flera nedslag per år i detta fält. Och just nu lär även SEB köra en digital vecka på sitt minimala Stureplanskontor. En annan tech-konferens är Brilliant Minds som vänder sig till dem som vill mingla med kung och fosterlandets bäst betalda. Internetstiftelsen samlar upp alla andra. 

Det finns med andra ord både sladdriga cirkustält och exklusiva jaktstugor i den digitala skogen. Inte mig emot. Mångfald hellre än enfald.

Det är ett faktum att ju mer digitala vi blir, desto mer måste vi träffas IRL. Jag trodde aldrig att både Tele2 och Friends Arena skulle kunna fungera i Stockholm, men det tycks ju vara folk där flera gånger i veckan. Sverige har blivit ett event-land. De två senaste dagarna har jag hängt på Sime. Detta är ett av Sveriges äldsta tech-event och har arrangerats sedan 90-talet. Värd och moderator är hjärnan bakom Sveriges coolaste kontorshotell Epicenter: Ola Ahlvarsson. Han är en äkta Duracell-kanin som älskar att stå på scen och berätta historier från förr, men som också är sjukt nyfiken på det senaste.

I den första kategorin berättade Ola att Jeff Bezos var på plats på Sime 1997. Jeff tyckte att hans då nystartade bolag Amazon och Olas bolag Boxman borde samarbeta. Men Ola upplevde att Jeff var en tråkig tönt och gick därifrån. Att detta möte skedde på Vasamuseet tyckte Ola nu i efterhand var symboliskt.

Just nu verkar Ola vara mycket intresserad av e-hälsa. En av talarna på Sime var en läkare från Miami som hade med sig skräddarsytt dropp till Olas lever. Detta injicerades förstås på Cirkus stora scen. Oklart om någon annan moderater i Sveriges hade kommit undan med detta.

Varför ska man då gå tech-konferenser? I första hand för att mingla. Du träffar alltid många gamla och nya vänner. Du underhåller ditt nätverk – alltså finns du. Sime vänder sig i första hand till stora bolag som vill tro att de är startup och entreprenöriella. Att första dagen var på Cirkus och den andra på Epicenter skapar en dynamik.

Självfallet är det en flod av klyschor som regnar över publiken, men det skadar aldrig att repetera – kulturen på ett företag är det viktigaste. Vi vet att den digitala tekniken är redo, men att ledningen och medarbetarna inte vågar ta klivet ut i det okända.

Det är därför som Sime finns. I bästa fall blir en tech-konferens som denna en studsmatta för ett företag eller en organisation.

Vem var då den mest inspirerande talaren? Mitt svar Isabella Löwengrip. Hon var ärlig på scen med att hennes skilsmässa kom när hon som entreprenör inte fick tillräckligt stöd hemmavid, och att Zlatans parfym kommer att bli en flopp. Att samarbeta med en ikon är inte samma sak som samarbeta med en influencer, hävdar Isabella. Jag gillar också att höra att hon väljer sina role models utifrån var hon befinner sig i sin karriär. Just nu vill Isabella bli en blandning av Richard Branson, Oprah och Estée Lauder. Det är så befriande att lyssna på en människa som är så ärlig med sina drömmar.

Jag drömmer då och då om en ny nordisk union. Vi i Sverige borde gå ihop med i första hand Norge och Danmark. Vi ska förstås behålla våra nationella kungahus, men vi kommer att behöva en nordisk president. Jag har länge ansett att denna uppgift är skräddarsydd till Petter Stordalen. Men efter att ha hört på Isabella i två dagar tycker jag att hon kan bli nordisk president.

Nu drar jag till Kuba. Det ska bli ett äventyr att vara i wifi-skugga i tio dagar. Återkommer med en rapport. På Sime var det uppenbart att sociala medier är den nya cigaretten. Alla pratar om att sluta, men ingen kan eller vågar.

Läs fler artiklar
LÄS MER